Zweetdeken paard

Wanneer je paard veel gezweet heeft na een flinke inspanning dan is het niet verstandig om het te snel laten afkoelen. Dit kan ervoor zorgen dat de spieren stijf worden en zo kunnen er ook blessures ontstaan. Een zweetdeken voor je paard houd de spieren warm en kan zo een stuk langzamer afkoelen. Dit is veel beter voor de gezondheid van het dier.

Alle zweetdeken aanbiedingen:

Wat is een zweetdeken?

Een zweetdeken gebruikt men na het rijden zodat het paard of pony niet te snel afkoelt. Als de temperaturen lager worden en het paard heeft veel gezweet dan kan te snel afkoelen problemen opleveren. Het paard kan dan kou vatten en de spieren kunnen stijf worden. Dit kan je voorkomen door het paard een zweetdeken te laten dragen. Dit heeft als functie om de vacht te ondersteunen en het zweet af te voeren zonder dat het paard te snel afkoelt. De kans op blessures is hiermee veel kleiner.

Hoe kies je een goede zweetdeken?

Er zijn verschillende soorten zweetdekens voor paarden en pony. Deze kunnen ook van verschillende materialen gemaakt worden maar wat is nu het voordeel van welk materiaal? En kies je een zweetdeken met hals of zonder hals?

Fleecedekens

Een andere benaming voor zweetdeken is een fleecedeken. Dit is het materiaal waarmee de deken is gemaakt. Een fleecedeken is een dunne, ademende stof wat er voor zorgt dat het licht van gewicht is. Een deken van fleece is een goede keuze wanneer het nog niet erg koud is.

Wollen zweetdekens

Na fleecedekens is een wollen zweetdeken voor paarden het meest gebruikt. Wol heeft als eigenschap dat het zweet makkelijk vanaf de huid naar buiten kan geleiden. En het paard blijft lekker warm wanneer het dus langzaam opdroogt door de wollen zweetdeken. Hiermee is deze erg geschikt voor de koudere dagen en zeker wanneer het paard is geschoren.

Zweetdeken met hals

Wanneer het erg koud is en je wilt de hals beter beschermen kun je een zweetdeken met hals gebruiken. Zo doet het paard niet te snel afkoelen via de hals en helpt het om het zweet sneller af te voeren. Het is niet voor elk paard geschikt want het ligt aan het soort vacht of het nodig is. Er is keuze tussen een zweetdeken met vast hals of een afneembaar halsstuk. Er zijn ook zweetdekens met bontkraag en dit zorgt voor het optimale comfort en dit heeft een mooie uitstraling.

Maten:

Zoals elke paardendeken zijn er verschillende maten verkrijgbaar en kun je altijd de juiste maat vinden voor je Shetlander, Friese paard of ander ras. Voor pony’s is er ook genoeg keuze in verschillende dekens. Zo zijn er dekens vanaf maat 135 tot maat 205, 215. De meest verkocht maten zijn zweetdeken 175 en 195 maar dit kan verschillen per merk. Bekijk altijd de maattabel voordat je een deken aanschaft. Bij elk product staat het desbetreffende maattabel van het merk in de beschrijving.

Merken:

In het assortiment zijn veel topmerken zoals Eskadron, Harry’s Horse, Horseware Rambo, Bucas, QHP.  Heb je al dekens van een merk en wil je daar graag een zweetdeken aan toevoegen, dan is dit mogelijk. Je vind namelijk een groot aanbod van elk merk. Er zijn ook enkele dekens leverbaar van de merken: HB, Kentucky, DKR, Equitheme en Premiere.

Wanneer zweetdeken voor paarden?

Je gebruikt deze deken om er voor te zorgen dat het paard niet te snel afkoelt na het rijden. Je paard zweet door de inspanning en om geen blessures of stijve spieren te krijgen, kun je beter een zweetdeken gebruiken. Dit houdt de lichaamswarmte vast en zorgt ervoor dat het zweet via de huid naar buiten wordt geleid. Zo word je paard droog van het zweet en blijft het nog wel lekker warm.

Hoe lang zweetdeken dragen?

Wanneer je de zweetdeken op je paard legt moet je deze er natuurlijk weer een keer afhalen. Dit kan je doen wanneer het paard op adem is gekomen en de vacht droog is van zweet. Mocht je paard niet erg bezweet zijn dan hoef je het niet erg lang te gebruiken.  Nadat het paard uitgestapt is en weer op adem is kun je de deken er af halen. Het is niet de bedoeling om een zweetdeken een hele nacht te laten dragen want daar is het zeker niet geschikt voor. Daar zijn andere dekens voor zoals een zomerdeken of staldeken.

Bij een zweetdeken wordt het zweet via de huid naar de buitenkant van de deken geleid. Dit zorgt er dus voor dat de vacht van het paard droog word. En de buitenkant van de deken kan dan nat zijn van het zweet. Daarom is het beter om met je hand onder deken voelen of de vacht al weer droog is.