Je wilt natuurlijk dat het paard geen last van de kou heeft. Maak daarom gebruik van een winterdeken om de warmte te geven die jouw paard nodig heeft. Winterdekens voor paarden zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, varianten en merken. Wij hebben een selectie samengesteld met de beste dekens op dit moment en kun je de juiste deken vinden voor elke temperatuur. Ook geven wij informatie over hoe je de beste keuze kan vinden.
Wat de beste winterdeken voor jouw paard is hangt af van temperatuur, wensen en ook het paard zelf. Het aanbod en merken is vrij groot en wij hebben daarom verschillende varianten geselecteerd. Onderaan kun je ook het volledige assortiment vinden.
Alle winterdeken aanbiedingen:
Harry’s Horse Thor
- Met of zonder hals
- Medium, 200grams
- 600D buitenstof
- Polyester binnenvoering
- Maten: 105 tot 215cm
Epplejeck Skyfall
- Light, 100grams vulling
- 600D buitenstof
- Gladde nylon binnenvoering
- Afneembare bilriemen
- Maten: 155 tot 215cm
Bucas Freedom Turnout
- High Neck, met halve hals
- Light, 150grams vulling
- 600D buitenstof
- Gladde nylon binnenvoering
- Verstelbare kruissingels, staartflap en -koord
- Maten: 165 tot 215cm
WeatherBeeta GreenTec
- Full Neck, afneembare hals
- Medium, 200grams
- 900D, ook verkrijgbaar in 1200D
- Hoge loopsplitten voor extra bewegingsvrijheid
- Verstelbare bilriemen en kruissingels
- Maten: 120 tot 225cm
Bucas Atlantic Turnout
- Verkrijgbaar in Full Neck of zonder hals
- Medium, 200grams vulling
- Geschikt voor -12 tot +8°C
- Dermo-care binnenvoering
- Maten: 110 tot 215cm
Horseware Amigo Brave
Zeer sterke outdoordeken
- Light, 50grams
- 1200D, zeer sterk
- Polyester binnenvoering
- Veel bewegingsruimte vanwege pasvorm
- Maten: 175 tot 206cm
DKR Sports Eco
- Keuze uit 150, 200 of 300grams
- Optioneel halsdeel
- Gladde nylon binnenvoering
- Hoge loopsplit voor comfort
- Maten: 165 tot 215cm
Bekijk hier alle winterdekens en de beste aanbiedingen:
Hoe kies je de beste winterdeken?
Natuurlijk wil je het beste voor je paard of pony kiezen. Maar hoe doe je dat met een paardendeken? Er kan veel verschil zitten in de kwaliteit en de prijs, hieronder kun je lezen waar je om moet letten. Je kan natuurlijk altijd een goedkope winterdeken in de sale of uitverkoop kopen, maar dat kan soms een reden hebben waarom deze met korting wordt aangeboden. Kijk daarom altijd eerst goed naar de kwaliteit anders kan de deken snel slijten en moet je weer snel een nieuwe kopen. Daarom is een goedkope winterdeken niet altijd de beste keus vanwege de kwaliteit.
Materiaal van de deken
Als je wilt zien hoe sterk de stof is, kijk dan hoeveel Denier het is. Denier wordt gebruikt om de vezelfijnheid weer te geven. Hoe hoger het getal, hoe sterker de stof is. Eigenlijk alles onder de 600D is niet erg sterk en kan snel slijtage vertonen. Probeer daarom zeker boven de 600D te kiezen want anders kan het snel gaan scheuren of andere slijtage krijgen. Een hoger denier zorgt ook voor een beter ademend vermogen wat ook aangenamer is voor het paard.
- Onder 600D, niet erg sterk en matige slijtvastheid
- 600D tot 2000D, sterk genoeg voor paarden. Minimaal 600D is nodig, hoger is beter.
- 2000D+, zeer sterke deken. Lange levensduur.
Binnenvoering
Voor winterdekens gebruikt men veel nylon binnenvoering. Als je paard veel schuurt en soms kale plekken vertoont dan is nylon zeer geschikt. Het heeft namelijk als voordeel dat het een gladde, duurzame stof is. Daarmee verminderd het de kans op schuurplekken aanzienlijk en blijft de vacht mooi glad. Een veel verkocht model is de amigo winterdeken 300 gram.
Naast nylon heb je ook nog dekens met een fleece of katoenen uitvoering. Fleece isoleert en ademt goed en zorgt ervoor dat het zweet opneemt en afvoert. Dit kan verwerkt zitten in de wat dunnere winterdekens. Katoen komt ook nog regelmatig voor als binnenvoering. Een natuurlijk stof wat ook redelijk goed isoleert en ademt. Maar omdat er meer voordelen van nylon zijn, wordt dit materiaal het meest gekozen.
Waterdichte winterdekens voor je paard
Winterdekens voor paarden zijn vaak niet waterdicht want worden veel gebruikt als staldekens. Wil je de paarden toch naar buiten laten gaan, dan kun je een regendeken over het paard leggen. Dan wordt de winterdeken beschermt tegen vocht en zo ook het paard. Maar het komt soms wel voor dat de dekens gaan glijden en daarom alles scheef trekt.
Er zijn wel waterdichte winterdekens verkrijgbaar van onder andere de merken Bucas, Horsegear en QHP. Ze worden ook wel eens turnout dekens genoemd zoals de Bucas Turnout. Hieronder zie je enkele modellen die zowel een deken voor de winter zijn en ook outdoor te gebruiken.
Het zou ook mogelijk zijn om gebruik te maken van een onderdeken en regendeken combinatie. Dan heb je alsnog een waterdichte winterdeken. Want de onderdeken zorgt voor de warmte en de regendeken is waterafstotend. En bij deze twee soorten dekens zijn zowel de binnen als buitenvoering aangepast om aan elkaar vast te maken. Zodat de dekens niet gaan bewegen en glijden over elkaar.
Wanneer een winterdeken voor je paard?
Voor ieder paard is het anders maar meestal als de temperatuur daalt onder de 15 graden, gebruikt men een winterdeken. Ongeschoren paarden maken een wintervacht aan zodra de temperatuur dus daalt onder die 15 graden. Met hun vacht kunnen ze tegen temperaturen van -5 tot 15 graden. Als je de wintervacht wilt voorkomen, kun je een deken op doen. Geschoren paarden kunnen het wel snel koud krijgen zodra het onder de 10 graden komt, dus let daarmee op en kies altijd iets dikkere deken dan voor ongeschoren paarden.
- 10 tot 15 graden, een deken van 0 gram is genoeg. Dit hoeft dus geen winterdeken te zijn.
- 0 tot 10 graden, een winterdeken 100 gram of winterdeken 200 gram is voldoende.
- Onder 0 graden, kies dan voor een dikkere winterdeken 300 gram. Mocht het echt heel erg koud worden, is een winterdeken van 400 gram ook mogelijk.
Als je een te dikke deken hebt voor je paard, kan het ook te warm krijgen en gaan zweten. Dit kan je zien als er witte plekken ontstaan aan de binnenkant van de deken. Dan kan je beter kiezen voor een dunnere deken.
Winterdeken met hals of zonder hals?
Wanneer je een deken wilt aanschaffen, kun je kiezen uit verschillende varianten. Zo heb je winterdekens met hals of zonder hals. Ook zijn er modellen waar je een halve hals hebt, ook wel high neck genoemd.
Winterdeken met hals
Een hals geeft het paard net de extra bescherming mocht het erg koud worden. Zeker wanneer je af en toe een rit doet met jouw paard, is dit zeker aangeraden. De hals zorgt er dan voor dat het paard niet snel afkoelt via de nek en lekker warm blijft na een rit. Is je paard geschoren en vriest het nog niet? En is de temperatuur tussen de 0 en 10 graden, dan is een winterdeken met hals 200 gram genoeg. Mocht het in de koudste maanden erg vriezen, ga dan voor een dikkere winterdeken met hals 300 gram of 400 gram.
Winterdeken zonder hals
Staat het paard vaak op stal, dan kun je kiezen voor een echte staldeken. Deze kun je ook vinden op de pagina: staldekens voor paarden. In de stal is het altijd wat warmer dan buiten dus je paard staat goed beschut. Daarom is een winterdeken zonder hals ook voldoende. Er zijn ook modellen waarbij de hals optioneel is. En kun je de hals aanbrengen, mocht je het paard naar buiten doen.
Veelgestelde vragen:
Er zijn maten verkrijgbaar van 90cm tot 215cm. Zo is er altijd wel één geschikt voor jouw paard. Of je nu een winterdeken Shetlander zoekt of een winterdeken van 195 cm.
Wanneer het kouder wordt dan 15 graden kun je een dunne deken gebruiken bij geschoren paarden. Mocht het kouder worden dan 10 graden, dan raden wij aan om een 200 grams deken te gebruiken. Onder het vriespunt is een 300 gram tot 400 gram winterdeken geschikt.
Ongeschoren paarden kunnen altijd iets dunnere deken dragen.
Er zijn verschillende modellen leverbaar die je outdoor kunt gebruiken en waterdicht zijn. Dit staat in de beschrijving vermeld.
De meeste winterdekens worden gebruikt als staldeken dus zijn niet waterdicht. Je zou ook nog kunnen kiezen om een onderdeken te gebruiken in combinatie met een regendeken van 0 gram. Hierdoor blijft het paard wel lekker warm, en de onderdeken blijft goed droog.