Waterblazer voor hond

Een waterblazer voor de hond is ideaal wanneer de vacht nat of vuil is. In een trimsalon wordt het ook vaak gebruikt wanneer je de hond laat trimmen of scheren. Wil je liever ook een hondenföhn of waterblazer om jouw hond droog te blazen na een regenachtige dag? Of om zelf je hond te trimmen en te besparen op de trimsalon? Hierover lees je meer informatie en zie je de beste waterblazers van dit moment.

Beste waterblazers voor honden

Gridbyt professionele hondenföhn

Ben je op zoek naar een professionele hondenföhn of waterblazer? Dan is de Gridbyt hondenföhn een goede keuze vanwege de degelijke kwaliteit en gebruiksgemak die het heeft. De luchtsnelheid is traploos instelbaar en ook vanwege de regelbare temperatuur is de hond weer makkelijk droog en schoon. Met 70+ reviews heeft het een uitstekend cijfer van 4.4 uit 5 sterren.

  • Met 3 opzetstukken
  • 2.7meter lange slang en 2.2m lang netsnoer.
  • Blaassnelheid regelbaar: 25m/s tot 50 m/s
  • Temperatuur regelbaar: 30 tot 70 graden
  • Verkrijgbaar in 7 verschillend kleuren

VidaXL waterblazer – hondenföhn

Heb je een hond die hekel heeft aan borstelen? Dan is deze VidaXL waterblazer & hondenföhn zeer geschikt om het droog, schoon, en klitvrij maken van de vacht. De blaassnelheid is regelbaar en ook de temperatuur waardoor het een zeer geschikte föhn is voor veel hondenrassen. Het maakt niet uit of het een golden retriever, bouvier, labrador of een labradoodle is. Met meer dan 80 reviews en ervaring van mensen heeft het een gemiddeld cijfer van 4.6 uit 5 sterren.

  • Met 3 opzetstukken
  • 2.5meter lange slang
  • Blaassnelheid regelbaar: 25m/s tot 50 m/s
  • Temperatuur regelbaar: 30 tot 70 graden

Waterblazer Paw R

Bij trimsalons wordt vaak waterblazer Paw-R gebruikt om de hondenvachten schoon en droog te blazen. Dit is niet voor niets omdat het voor professioneel gebruik en ook voor zwaardere vachten zeer geschikt is. Een groot verschil met andere hondenföhns is dat de Paw-R een digitale display heeft. Hierop kun je de sterktes en temperatuur instellen en ook worden de gebruiksuren weergegeven. Het luchtfilter is ook eenvoudig te reinigen en met handige, flexibele uitschuifbare luchtslang is dit één van de betere waterblazers om aan te schaffen.

Waterblazer:GridbytVidaXLPaw-R
Blaassnelheid:25-50m/s25-50m/sMax. 60m/s
Temperatuur:30-70°C30-70°CMax. 52°C
Vermogen:500-2400W500-2400WMax. 2200W
Lengte slang:270cm250cm
Afmetingen:35x17x20cm45x25x20cm44x31x24cm
Gewicht:4kg3kg5.2kg
Zoals je ziet zijn de specificaties van de waterblazers wel vergelijkbaar. De kwaliteit en handigheid in gebruik zijn doorslaggevend.

Alle waterblazer aanbiedingen

Wat is een waterblazer?

Het woord waterblazer kan een beetje verwarrend zijn omdat het apparaat geen water gebruikt, maar het juist verwijdert. Waterblazers zijn ook wel bekend onder de naam hondenföhn en daarmee wordt deze reeks apparaten eigenlijk beter beschreven. Een waterblazer of hondenföhn blaast namelijk het vocht uit de vacht van je trouwe viervoeter. Daardoor hoef je je nooit meer zorgen te maken over de gevolgen van een wandeling in de regen of een speelpartij in modderige plassen. Ook honden die graag zonder toestemming een rondje gaan zwemmen hoeven zich niet meer schuldig te voelen over hun favoriete bezigheid.

In de salon van een hondenkapper of -trimmer is altijd een waterblazer aanwezig. Daarmee worden de honden droog geblazen nadat ze gewassen en geknipt zijn. Honden die een dikke vacht hebben kunnen erg veel vocht en vuil vasthouden. Daarmee lopen ze vervolgens door je huis en maken alles nat en vies. Ook de muffe geur die ze verspreiden als ze nat zijn is meestal ongewenst. Een bijkomend nadeel van een natte vacht waar vuil in opdroogt zijn de klitten die vervolgens in de vacht ontstaan. Al deze problemen kun je vermijden door zelf een waterblazer aan te schaffen.

Verschil waterblazer of hondenföhn?

Tegenwoordig is er nog maar weinig verschil tussen een hondenföhn of waterblazer. Eerst werden de waterblazer voor de hond gebruikt om het water en vuil uit de vacht te blazen met een koude en hoge luchtdruk. De hondenföhn was wel met warmere lucht waardoor de vacht ook sneller droog was maar dit ging ten koste van een krachtige luchtstroom. Hierdoor werd de vacht wel droog maar niet schoon omdat de luchtkracht ontbreekt. Nu hebben waterblazers voor honden meerdere temperatuurstanden en ook de hondenföhn is krachtiger geworden. Hierdoor is er nog weinig verschil meer tussen beide producten.

Hoe werkt een waterblazer voor honden?

Een waterblazer of hondenföhn werkt eigenlijk precies hetzelfde als een föhn voor mensenhaar. De machine produceert een luchtstroom die het haar vanaf de huid droog maakt. Er zijn echter wel een aantal verschillen. Zo zien de meeste waterblazers voor honden eruit als een ministofzuiger. Ze hebben een body die zo groot is als een kleine prullenbak. Daarin bevindt zich de motor die een luchtstroom produceert. Deze lucht wordt een beweegbare slang ingepompt en het uiteinde daarvan kun je over het hele lichaam van je hond bewegen. Bij het droogblazen komt er water en vuil op de grond terecht dus je moet een plek kiezen waar dat geen probleem is.

Gebruik geen mensenföhn als hondenföhn.

Doordat honden een vacht hebben is hun huid veel dunner dan mensenhuid en gevoeliger voor directe aanraking. Daarom wordt een hondenföhn minder heet dan een mensenföhn. Daarnaast moeten de meeste honden wennen aan de sensatie van het droogblazen. Dat gaat makkelijker als de lucht niet warm is want daardoor kan het raar aanvoelen. De meeste waterblazers hebben daarom verschillende temperatuurinstellingen. Veel waterblazers voor honden hebben daarnaast verwisselbare uiteinden. Sommige zijn beter om snel een groot oppervlak te drogen, terwijl andere beter bij de huid komen of ook direct de vacht borstelen.

Welke vachten zijn geschikt voor een waterblazer?

Wanneer je de hond schoon en droog wilt blazen is het natuurlijk niet de bedoeling dat je met de waterblazer of hondenföhn pijn veroorzaakt. Daarom is een föhn het beste geschikt voor honden met een lange en/of dikke vacht. Maar het is ook mogelijk wanneer de hond kortharig is. Hou wel rekening mee dat een hond met een kortharige vacht sneller pijn kan hebben van de warme lucht en blaas dan van een verdere afstand en gebruik niet de warmste stand.
TIP: Blaas eerst met de waterblazer op jouw eigen hand om te voelen of het erg warm aanvoelt. Zo kan je ongeveer de afstand bepalen die geschikt is voor jouw hond. De huid van de hond is dunner dus mocht het voor jouw eigen hand al warm aanvoelen dan is het voor de hond zeker niet geschikt.

Welke waterblazer kopen?

Elke waterblazer voor honden maakt het makkelijker om je hond droog te krijgen. Sommige hebben meer kracht dan anderen waardoor het proces sneller kan gaan. Uiteraard is niet elke vacht even dik. Daarom kan het motorvermogen en de blaaskracht van verschillende hondenföhns nogal verschillen. Dat zie je onder andere aan de hoeveelheid watt die het apparaat gebruikt. Voor schrikachtige honden is het belangrijk dat het apparaat niet te veel geluid maakt. Die geluidssterkte verschilt nogal per model. Een waterblazer waarbij je zelf de warmte en de blaaskracht kan instellen maakt het makkelijker om je hond te laten wennen, vooral als je uiteindelijk een sterke werking wilt. 

Blaaskracht

Bij elke waterblazer of hondenföhn staat de hoeveelheid wattage weergegeven. Heb je een hoger aantal watt dan blaast de föhn harder en is dus de vacht ook sneller droog. Zo heb je bijvoorbeeld de waterblazer Paw-R met maximaal 2200 watt wat geschikt is voor de grotere honden zoals doodles, bouviers, labrador en meer. Heb je een kleinere hond dan is ook een mindere blaaskracht nodig dus meestal ook minder wattage.

Het is ook beter dat de luchtsnelheid traploos instelbaar is zeker wanneer de hond het nog niet gewend is. Bij de betere waterblazers is de blaaskracht traploos instelbaar en ook de temperatuur.

Geluid

Hou wel rekening mee dat een hondenföhn altijd geluid maakt. Een stille waterblazer voor honden is is lastig want wanneer je het geluid zou dempen gaat dit ten koste van de blaaskracht. Gebruik dan een lage stand voor de luchtsnelheid want dan is ook het geluid een stuk minder. Zo kun je een bang hond laten wennen door te beginnen op de laagste stand. Sommige modellen kunnen wel meer geluid maken dan andere hondenföhns. Wanneer je ervaringen of reviews van andere mensen leest zie je vaak ook wat men vindt van het geluid of lawaai wat een waterblazer hond maakt.

Temperatuur

Een goede temperatuurregeling kan ideaal zijn voor het schoon blazen van de hond. Niet alle waterblazers hebben veel variatie in temperatuur maar bij de betere en professionele hondenföhns en waterblazers is dit instelbaar. Heb je een voorkeur het blazen voor een koude lucht bij de Waterblazer Paw-R is het mogelijk om het verwarmingselement uitschakelen voor gebruik.

Prijs en opties

Een waterblazer of hondenföhn hoeft niet duur te zijn. Sommige modellen zijn speciaal gemaakt voor professioneel gebruik. Deze hebben meestal een sterke motor en veel verschillende instellingen. Daar moet je maar net gebruik van weten te maken. Voor een hondenkapper is het natuurlijk van belang dat het werk snel gaat en elke hond er op en top uitziet na de behandeling. Voor hen is het dus handig als de droogmachine bijvoorbeeld ook een borstel bevat die de vacht laat glanzen. Misschien heb je dat thuis helemaal niet nodig.

Tips om een waterblazer voor honden te gebruiken

Wanneer de hond nog geen ervaring hebt met een waterblazer of föhn kunnen de eerste keren wennen zijn. Het is ook belangrijk dat je het zo veilig mogelijk doet en dat de hond snel droog en schoon is zonder risico te lopen. Hieronder vind je een aantal tips en informatie voor het gebruik van een waterblazer bij de hond.

Laat je hond eerst wennen aan de hondenföhn

Honden moeten meestal wennen aan onbekende dingen in hun omgeving. Om te voorkomen dat je hond schrikt en een hekel krijgt aan de waterblazer is het daarom verstandig om hem eerst kennis te laten maken met het apparaat wanneer deze uitstaat. Daarna zet je hem aan en laat de hond zelf onderzoeken wat er allemaal gebeurt. Wanneer je trouwe viervoeter naar de machine toeloopt geef je hem of haar een snoepje ter beloning. Je begint de waterblazer te gebruiken op de laagste instelling en zonder extra warmte, dat voelt het meest natuurlijk aan voor je hond.

De beste manier om een waterblazer te gebruiken

Zo gauw je hond een beetje gewend is aan de hondenföhn begin je met zijn (achter)poten en werkt dan langzaam omhoog. Je blaast altijd tegen de richting van de haarwortel in waardoor de werking van de lucht helemaal tot de huid reikt. Zorg ervoor dat je de gehoortoegang en de ogen afdekt wanneer je in die regio de vacht droog blaast. Naarmate je hond went aan de waterblazer kun je de luchtdruk en de temperatuur langzaam opvoeren. Het is ook belangrijk dat jij zelf leert om het apparaat optimaal te gebruiken want met  hete lucht moet je continue bewegen zodat je de huid en het haar van je hond niet beschadigt.

Gebruik eventueel gehoorbescherming bij de hond

Sommige waterblazers kunnen nog teveel geluid maken waardoor de hond schrikachtig is. Wanneer je gebruik maakt van gehoorbescherming kan de hond rustiger zijn en gaat het föhnen sneller en veiliger. De oorbescherming dempt het geluid en heeft het ook minder last van de windvlagen als je dichtbij het hoofd komt. Vaak is dit een soort dikke badstof die je over het hoofd kan doen waardoor het de oren beschermt. Met dit soort hoodie model hebben de ogen ook meer bescherming voor de windvlagen. Mocht het geluid voor jezelf ook aan de harde kant zijn, dan is gehoorbescherming ook een aanrader.

Na een trimbeurt de vacht schoon blazen

Als je een trimsalon bezoekt dan gebruikt men ook vaak een waterblazer. Maar mocht je de hond zelf trimmen dan is het ook ideaal dat je de vacht daarna schoon blaast met een hondenföhn. Het voordeel is ook dat het eventuele klitten uit de vacht van de hond blaast. Zo kan je ook een waterblazer voor een trimbeurt gebruiken zodat je makkelijk kan kammen. Een hond scheren laat ook overal haartjes achter in de vacht na het gebruik van een hondentondeuse. Als je daarna de vacht wast en kan je de hond droog blazen waardoor ook de meeste loszittende haren verdwijnen.

Veelgestelde vragen:

Wat is de beste waterblazer?

Er zijn verschillende goede waterblazers voor honden. Dit is ook afhankelijk van welke vacht jouw hond heeft en wat het budget is. De waterblazer Paw-R is één van de beste waterblazers en hondenföhns van het moment omdat het van sterke kwaliteit is en goede regelingen van temperatuur en blaassterkte heeft. Zeer geschikt voor de grotere honden en/of met dikke vachten.
Heb je een kleine hond of met een korte vacht dan zou ook een andere waterblazer de beste keuze zijn. Hier heb je geen extra sterke luchtsnelheid nodig en ook geen hogere temperatuur. Hierover kun je meer lezen.

Wat is de beste hondenföhn?

Een hondenföhn gebruik je om de vacht van de hond droog te blazen. Tegenwoordig zijn deze een stuk krachtiger en lijken steeds meer op waterblazers. Je kunt hiermee ook de vacht schoon blazen van vuil en losse haren. De beste hondenföhns van dit moment worden in het artikel beschreven en kun je ze vergelijken wat de beste keuze is voor jouw hond en vachtsoort.

Verschil waterblazer of hondenföhn?

Tegenwoordig is er steeds minder verschil tussen een waterblazer en hondenföhn. De föhn wordt gebruikt voor het droog blazen van de vacht. En de waterblazer gebruikt men om vuil en haren uit de vacht te blazen met een krachtige luchtstroom. De waterblazers hebben steeds meer een regelbare temperatuur waardoor je ook de vacht droog maakt. En de hondenföhns worden ook steeds krachtiger en kun je ook de vacht schoon blazen.
Zo hebben ze nu ongeveer dezelfde functie en de modellen in dit artikel kun je voor allebei de doeleinden gebruiken. Er zijn nog steeds wel kleinere hondenföhns die je kunt gebruiken op kortharige hondenvachten en kleine hondensoorten.