Veescheermachine

Ben je op zoek naar een veescheermachine voor je koeien? Hieronder staat ons volledige aanbod met topmerken zoals Aesculap, Liscop, Heiniger en Lister.

Alle veescheermachines:

Scheermachines voor koeien kunnen ook vaak dezelfde machine zijn als paardenscheermachines. Maar dan hebben ze vaak een andere scheerkop of mes omdat deze dieren een andere vacht hebben. Mocht je geen geschikte scheerapparaat vinden hierboven? Dan kun je altijd daar nog kijken of er een machine tussen staat die wel naar jouw wensen is. Vaak staat er dan in de beschrijving of dat het geschikt is voor rundvee wanneer je dus een ander scheermes gebruikt.

Ben je op zoek naar losse onderdelen voor de koeienscheermachine, zoals de losse runder scheerkop van Aesculap? Bekijk dan ons onderdelen menu.

Wat is de beste veescheermachine?

Het scheren van de koeien is veel werk. Maar met een goede scheermachine scheelt het een hoop moeite. Kies daarom een geschikt scheerapparaat uit wat overeenkomt met jouw wensen.

Draadloos of met snoer?

Er zijn verschillende machines in de omloop, wil je er één die een accu heeft? Zodat je makkelijker kan bewegen of dat er geen dieren op kunnen gaan staan? Of vind je het niks om een accu te werken en wil je liever een krachtig scheermachine met een snoer? Het is allebei mogelijk dus overweeg het in je keuze.

Kies voor een stille veescheermachine

Voor dieren kan een scheerbeurt vaak spanning en bangheid opleveren. Zeker wanneer de scheermachine veel lawaai maakt of overmatig trilt. Kies daarom altijd een zo stil mogelijk scheermachine voor koeien uit zodat het scheren een stuk efficiënter gaat omdat de dieren rustiger blijven.

Dit zijn de 3 beste veescheermachines van 2021:

Liscop Super 3000

De Liscop Super 3000 is een sterke en krachtige koeienscheermachine die toch handzaam is. Het heeft een uitstekend koelsysteem waardoor de motor niet snel over verhit wordt. Daarom is het erg geschikt om meerdere koeien achter elkaar te scheren. Er zit een snoer bij die 5 meter is dus je hebt alsnog veel bewegingsvrijheid.

Heiniger Xplorer

Een veel gekozen veescheermachine voor de koe is de Heiniger Xplorer. Dit model heeft ook een accu met een accuduur van maar liefst 2 uur. Momenteel wordt deze ook geleverd met 2 accu’s en kun je heel wat koeien scheren. Het voordeel van dit model is dat het erg stilvrij is en weinig trilt. Het ligt ook goed in de hand waardoor het na lange tijd nog aangenaam scheren is. Daarom is dit een veel verkocht model bij professioneel gebruik maar ook onder de hobbyisten. Bekijk hier meer informatie en een video.

Aesculap Econom

De Aesculap Econom is een absolute topper onder de scheermachines voor koeien. Snoerloos met een accu tijd van 70-90 minuten. Deze is ook leverbaar met 2 accu’s zodat je gebruik kan maken van 1 accu terwijl de andere aan het opladen is. De oplaadtijd is ongeveer net zolang dan dat je er gebruik van kan maken dus dit is zeker mogelijk. Er wordt soms gezegd dat machines met een accu minder krachtig zijn. Maar deze motor doet zeker niet onder voor andere modellen met een snoer. Het heeft ook een universele kop dus dat betekend dat je ook scheermessen van andere merken kunt gebruiken. Prima aanrader!

Tips voor het scheren van een koe

Misschien heb je al ervaring met koeien scheren, of heb je dit nog nooit gedaan en zit je met de vraag: Hoe scheer je een koe?

Om een koe te scheren zorg je eerst voor een schoon veescheerapparaat en borstel de koe goed. Werk rustig en laat de koe aan het geluid van het scheerapparaat wennen. Tijdens het scheren druppel je af en toe met scheermachine olie. Trek holtes en plooien eerst strak voordat je ze scheert. Blijf altijd wel op je hoede want een koe kan een trap geven. Ga daarom nooit achter een koe op je hurken zitten. Want mocht er iets onvoorspelbaars gebeuren dan kun je het niet ontwijken.

Scheer altijd tegen de haarrichting in!

  • Begin met de staart te scheren. Aan staarten blijft vaak mest hangen vanwege de lange haren. Als deze haren geschoren worden is het een stuk hygiënischer en blijft de uier ook goed schoon. Wat weer goed is voor het melken.
  • Scheer daarna het volledige lichaam behalve de kop en poten. Veel boeren laten ook het haar staan in het midden van de zijkant. Tegenin de haar richting begin je te scheren vanaf de rug naar voren toe. Dit doe je in 2 banen. Daarna begin je onderaan de buik en scheer je zo naar boven.
  • Scheer de uiers. Het is erg belangrijk om de uiers van koeien vanwege de hygiëne. Het is wel verschillend bij elke koe hoeveel haar er staat. Maar wanneer je deze scheert blijft er ook geen vuil achter wat bacteriën of infecties kan veroorzaken. Met alle gevolgen van dien. Dit gebeurt meestal wel 2 keer per jaar. Je kan er ook voor kiezen om de haren op de uiers weg te laten branden. Dit kost een stuk minder tijd dus ook minder kosten.

Waarom een koe scheren?

Koeien hebben altijd een dikke vacht en kunnen ze prima buiten staan. Maar in het najaar gaan de koeien vaak weer naar de stal, daar is het van zichzelf al warm dus scheren de boer vaak hun koeien in de herfst. Anders kunnen de koeien last krijgen van de warmte. Ook zorgt de dunnere vacht ervoor dat er minder luizen, ongedierte of vuil tussen het haar blijft zitten. En dan is de kans op schimmels en infecties een stuk minder.

Veelgestelde vragen:

Wanneer scheer je koeien?

Koeien worden meestal in de late herfst / najaar geschoren.

Waarom zou je koeien scheren?

Het scheren van koeien voorkomt luizen en ander ongedierte en een schone uier werkt hygiënischer tijdens het melken. Ook kunnen ze hun warmte beter kwijt in de stal.

Hoe koe scheren?

Werk rustig
Borstel de koe eerst goed
Gebruik een goede kwaliteit veescheermachine
Hou contact met de koe, zo voel je of er spanning optreedt.
Geef het scheerapparaat af en toe een drupje scheermachine olie
Scheer de holtes en plooien goed kaal.

Heb je aankoopadvies nodig? Neem dan contact op met de klantenservice van Macrovet.