Trimtafel voor hond

Zelf je hond trimmen? Dan is een trimtafel voor honden zeker nodig en een veilige manier om jouw hond te verzorgen. Deze tafels hebben een aanlijnoptie zodat de hond stil blijft zetten en met een rubberen antislip mat is de kans op uitglijden ook een stuk minder. Hoe je de beste trimtafel vind, lees je hier in deze blogpost.

De beste trimtafels voor honden

Dit zijn de meest verkochte en populaire trimtafels voor honden op dit moment. Bij de tafel zelf staan veel specificaties en informatie. Zodat je de tafels zelf kan vergelijken met de punten die hier beschreven staan.

Wat is een trimtafel?

Wanneer je een hond hebt die soms naar een trimsalon gaat, dan zie je daar speciale tafels staan. Dit is zijn trimtafels voor honden en zijn zo gemaakt dat je de vacht van het huisdier goed kan verzorgen. Maar niet elke tafel is hetzelfde want er zijn verschillende uitvoeringen. Zo heb je trimtafels met beugel of kun je deze in hoogte verstellen. En mocht je af en toe de tafel nodig hebben, dan zijn er ook tafels die opvouwbaar zijn. Maar om de beste trimtafel voor honden uit te zoeken, kun je rekening houden met verschillende punten. Deze zie je in de inhoudsopgave staan en geven wij uitleg hierover zodat je de juiste keuze maakt.

Hoe kies je de beste trimtafel?

Elke hond is verschillend. Zo heb je grote honden of misschien heb je verschillende hondenrassen waarbij je rekening zou moeten houden bij het kiezen van een goede tafel. Of heb je een hond die veel beweegt tijdens het trimmen of scheren, dan kun je hier ook op aanpassen. Maar er zijn veel soorten tafels met verschillende vormen of maten. Zo heb je altijd wel een geschikte trimtafel die bij jouw wensen en budget past.

Hoogte verstelbaar

Om de honden te trimmen is het belangrijk dat je een trimtafel met een goede hoogte hebt. Wanneer je een grote hond hebt, moet je op een andere hoogte trimmen dan wanneer je een kleine hond trimt. Zo kun je een trimtafel voor honden kopen die je in hoogte kunt verstellen. Zo blijf jij goed staan terwijl je het makkelijkst de hond kan trimmen. Dit is goed zowel voor jezelf als voor de hond omdat je zo het veiligst kan trimmen of scheren. Zeker wanneer je de tafel regelmatig gebruikt of wanneer je de trimtafel professioneel wilt gebruiken is dit wel een vereiste. Je kunt hier kiezen voor een elektrische of hydraulisch systeem zodat je de ideale hoogte makkelijk kan toepassen. Bovendien kun je de trim tafel helemaal naar beneden doen en de hond er zelf op laten stappen. Dit is ook makkelijk voor het bevestigen van de hond aan de aanlijnoptie of beugel.

Hond op trimtafel
De trimtafel op een goede hoogte is makkelijker om te trimmen of scheren.

Trimtafel opvouwbaar

Als je na de trimbeurt de tafel weer wilt opbergen is het makkelijk dat de trimtafel inklapbaar is. Deze zijn zeer geschikt voor de particulier en hebben vaak een goede prijs. Let altijd wel op dat het onderstel stevig is zodat de tafel stabiel blijft wanneer je de hond trimt. Mocht je de tafel maar een paar keer per jaar gebruiken dan is een opvouwbare trimtafel zeker handig. Bekijk altijd tot hoeveel gewicht een opvouwbare tafel kan dragen omdat er modellen op de markt zijn die niet erg geschikt zijn voor grote of zware honden.

Elektrisch of Hydraulisch

Trim tafels bij een professionele trimsalon zijn vaak in hoogte verstelbaar. Je hebt allerlei hondenrassen die natuurlijk in groottes kunnen verschillen. Ook kun je natuurlijk de tafel gebruiken voor het trimmen van katten of andere huisdieren. Hierdoor heb je elke keer een andere hoogte nodig en is het verstellen van de hoogte wel een belangrijke factor in het aanschaffen van een trimtafel. Er zijn tafels die een hydraulisch onderstel hebben zodat je de ideale werkhoogte kunt instellen. Door middel van een soort pomp aan de onderkant kan je dit met je voet bedienen en zo elke hond van een goede trimbeurt voorzien. Tegenwoordig zie je ook steeds meer trimtafels die elektrisch omhoog of omlaag kunnen bewegen. Hier zie je ook vaak dat er een accu aanwezig is. Zo heb je geen last van een stekker en kun je toch eenvoudig de hoogte instellen.

Trimtafel met dubbele aanlijnoptie

Wil je liever een trimtafel met dubbele aanlijnoptie dan is de VidaXL honden trimtafel één van de beste keuzes. Je kunt hier de hond vast zetten met 2 lijnen dankzij de dubbele aanlijnoptie. Dit kan een stuk veiliger zijn voor de hond en voor jezelf. De meeste tafels hebben maar één aanlijnoptie of je ziet ze ook zonder beugel waarbij je de hond kan vastmaken. Mocht je liever de voorkeur voor twee aanlijnopties hebben, neem zeker een kijkje bij de reviews van deze VidaXL tafel. Deze zijn erg positief en mensen hebben hier goede ervaringen mee.

Trimtafel hond in trimsalon
Trimtafel voor honden.

Trimtafel op wielen

Mocht je op verschillende plekken gebruik maken van een trim tafel. Dan is een trimtafel op wielen ook een optie. Zo kun je deze beter verplaatsen naar de jouw gewenste plek. Wil je de tafel aan verplaatsen om het op te bergen, dan raden we aan om een trimtafel die opvouwbaar is te kiezen. Dit neemt nog minder ruimte in en kan je zo opbergen.

Materiaal

De tafels kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Maar ook kunnen ze onderdelen hebben zoals een rubberen antislip mat. Zo zorg je ervoor dat de hond niet van de tafel kan glijden. De trimtafel moet ook stabiel en stevig zijn. Wanneer je een grotere hond hebt is stabiliteit zeker iets om op te letten. Mocht de hond een beweging maken moet je hier niets van kunnen merken. Let daarom altijd op het draagvermogen met het maximale gewicht. En ook hoe stevig de poten en het onderstel is.

Vorm

De meeste tafels hebben een rechthoek vorm. Het zou ook kunnen dat je de voorkeur hebt voor een trimtafel rond. Dit zijn meestal speciale draaitafels met antislip op het blad. De ronde draaitafel zet je op jouw eigen tafel of andere vlakke ondergrond en dankzij de rubberen voetjes heeft het genoeg stabiliteit en zorgt het dat de tafel niet van zijn plaats gaat. Zeer geschikt voor de kleinere hond of huisdier. In ieder geval moet de trimtafel groot genoeg zijn voor jouw hond. Zo heb je genoeg bewegingsruimte en kan je beter de hond trimmen.

Trimtafel accessoires

Aantal accessoires voor je trimtafel.

Honden trimtafel beugel

Misschien heb je al een tafel die je gebruikt voor het trimmen. Maar heeft deze geen optie om de hond aan te lijnen. Dit is geen probleem omdat je ook speciale honden trimtafel beugels los kan monteren aan de tafel. Hier heb je een aanlijnoptie zodat de hond minder snel beweegt en zorgt dit ervoor dat je makkelijker de hond kan trimmen. Het is ook mogelijk dat je al een trimtafel met beugel hebt maar dat je liever nog een extra beugel wilt zodat je de hond aan een dubbele lijn kan vast zetten. Mocht dit je voorkeur zijn dan kun je los de beugel aan de tafel bevestigen zodat je de hond nog veiliger vast kan zetten.

Buikband

Het verschilt per tafel maar meestal hebben ze alleen een halsriem waar je de hond aan vast kan maken. Werk je liever met een buikband voor de hond dan kun je deze ook los aanschaffen. Er zijn complete sets waarbij je een speciale riemen set met een buikband kan koppelen aan de tafel. Dit maakt het trimmen veiliger en kan ook een stuk makkelijker zijn.

Waarom zelf de hond trimmen?

Zelf je hond trimmen heeft zo enkele voordelen. Het bespaart namelijk kosten op een trimsalon. En misschien vind je het zelf leuk om te doen. Zo kun je natuurlijk naar eigen wens trimmen en kun je zelf bepalen wanneer je dit wilt doen. Het scheelt ook weer een ritje om de hond of honden naar de trimsalon te brengen. Als je meerdere honden hebt, dan kan het zeker een optie zijn. Zo hoef je maar eenmalig een trimtafel te kopen en als je voor goede kwaliteit kiest dan heeft deze een lange levensduur. Misschien heb je een hondenras met een vacht die regelmatig een trimbeurt of scheerbeurt nodig heeft zoals een Labradoodle. Als je investeert in een goede trimtafel en eventueel een hondentondeuse of scheermachine dan kan dit veel geld en tijd besparen.

Nog meer tips:

  • Laat je hond nooit alleen op de tafel wanneer je zelf niet binnen handbereik ben. De hond kan van de tafel springen en daarbij letsel oplopen. Zeker wanneer deze vast zit. Er zijn natuurlijk wel trimtafels met beugel en kunnen ze er niet makkelijk afspringen. Maar ook met deze tafels is het niet verstandig om de hond alleen te laten op de tafel. De hond zou zich kunnen wurgen wanneer deze een verkeerde beweging maakt.
  • Trim je regelmatig honden of andere huisdieren? Kies dan voor een elektrische of hydraulisch systeem. Zo kun je makkelijk met een knop of voetpedaal de hoogte verstellen zodat je altijd makkelijk bij de hond kan. Dit is ook beter voor je eigen gezondheid en belast je jouw rug niet teveel.
  • In trimsalons gebruiken ze vaak een waterblazer hond om de vacht schoon en droog te blazen. Dit is een soort föhn geschikt voor honden en ook ideaal wanneer je buiten hebt gelopen tijdens de regen. Het vuil blaas je uit de vacht terwijl het gelijk droog maakt. Na het trimmen op de trimtafel kun je hier ook de losse haren verwijderen uit de vacht.