Staldeken

Staat je paard of pony vaak op stal, of is het geschoren of kan het niet snel aanpassen aan de veranderende weersomstandigheden? Dan is de staldeken een uitkomst. Want zo loopt het paard geen kou of letsel op.

Alle aanbiedingen:

Hoe kies je de beste staldeken?

Je wilt natuurlijke de beste producten voor je paard of pony. En voordat je een staldeken wilt aanschaffen is het belangrijk om eerst te verdiepen in het aanbod. Zo is er voldoende aanbod en zijn er vaak goedkope aanbiedingen maar is dit wel de juiste deken voor jouw paard? Hieronder staan enkele punten waar je rekening mee kan houden.

Materiaal

Om een goede en sterke deken uit te kiezen is het verstandig om te kijken hoe sterk het materiaal is. Je wilt natuurlijk niet dat het materiaal snel slijtage heeft of dat het paard het kapot kan scheuren. Kijk bij de omschrijvingen hoeveel Denier het stof is. Alles onder de 600D is niet sterk genoeg, dus als je op zoek bent naar een goedkope onderdeken is dat vaak onder de 600 Denier. Dan kan je meestal de volgende winterperiode of misschien zelfs nog eerder om een nieuwe deken. Als je kiest voor een sterke stof is deze meestal wel duurder maar gaat jarenlang mee. Tussen de 600D en 2000D is het sterk genoeg voor paarden. Hoe hoger het getal, hoe sterker en beter. Boven de 2000D is het een erg sterke deken en is een garantie voor een lange levensduur.

Gewicht

Het gewicht en dikte van de staldeken is het belangrijkste. Want een paard moet het niet te warm krijgen want dit is niet goed voor de gezondheid. En een te dunne deken is natuurlijk ook niet goed. Om een indicatie te geven om bij welke weersomstandigheden een goed gewicht te kiezen, staat hieronder een lijstje.

  • Tussen de 10 en 15 graden, bij geschoren paarden kun je een staldeken 0 gram gebruiken.
  • 0 tot 10 graden, is een staldeken 100 gram, 150 gram of 200 gram voldoende.
  • Onder 0 graden, hoe kouder het is, hoe dikker de deken. Dus begin met een staldeken 300 gram, 400 gram en eventueel 500 gram.

Binnenvoering

De binnenvoering van staldekens bestaat vaak uit Nylon. Ook zijn er een Fleece of katoenen binnen voeringen. Maar wanneer een paard veel schuurt dan is Nylon geschikter vanwege de gladde stof wat bovendien erg duurzaam is. De kans op schuurplekken is minder en de vacht blijft mooi glad. Fleece is ook mogelijk als binnenvoering en isoleert en ademt goed. Meestal is dit verwerkt in de wat dunnere deken.

Maat

Voor het paard is de juiste maat deken erg belangrijk. Een te kleine deken kan namelijk schuurplekken veroorzaken en een te grote deken kan ook niet comfortabel wezen voor het dier. Er is voldoende keuze uit maten van 125cm tot 215cm en is er voor elk paardenras een goede deken. Ook zijn er onderdekens voor de Shetlander. De meest verkochte maten zijn maat 145, 155, 175, 195 maar dit kan verschillen per merk. Bijna elk merk heeft een ander maattabel dus voordat je een deken aanschaft, kijk eerst bij de maattabel of je de juiste maat hebt. Bij elk product op de website staat een link met de maattabel van het merk zelf.

Merk

In het assortiment hebben wij verschillende merken uit voorraad leverbaar. Waaronder de bekende merken: BR, Kentucky Horseware, QHP, Harry’s Horse en Bucas. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en diktes. Kijk bij de knop ‘alle onderdekens’ om een volledig overzicht te krijgen van het aanbod.

Staldeken met hals

Wil je het paard nog een extra beschermen tegen de kou, dan kun je kiezen voor een staldeken met hals. Dit zorgt ervoor dat een paard niet snel afkoelt en lekker warm blijft. Voor de oudere paarden of een paard wat ziek is, kan dit goed werken.

Meer informatie:

Hier vind je ook nog enkele punten om rekening mee te houden.

Geschoren paard

Is het paard net geschoren? Dan kan het gebeuren dat het net iets te koel is voor het paard omdat deze een deel van de natuurlijke bescherming mist. Je kunt dan tijdelijk een staldeken gebruiken zodat het niet te snel afkoelt. Meer informatie over paarden scheren en paardenscheermachines kun je ook op deze website vinden.

Andere benamingen:

Voor een staldeken wordt ook soms een andere benaming gegeven zoals een onderdeken of een winterdeken. Mocht de keuze nog niet genoeg zijn, kun je altijd nog kijken of één van deze soorten dekens wel naar wens zijn. Maar een staldeken is niet waterdicht dus niet geschikt voor buiten. Je kan het wel als onderdeken gebruiken en daarover een regendeken doen. Winterdekens heb je ook in waterdichte varianten, maar zeker niet elke deken is waterdicht. Dit staat vermeld bij het product zelf.

Wassen

In een stal komt het vaker voor dat het paard gaat liggen. Hierdoor kan het gebeuren dat er mest en urine op de staldeken zelf komt. Maar wanneer je een goede en sterke staldeken hebt aangeschaft, is dit geen probleem. Maar logischerwijs moet je een staldeken wel meer wassen dan een andere deken. Mocht je de staldeken ook soms nog gebruiken als onderdeken, dan is natuurlijk het beste dat deze schoon onder een andere deken gaat. Je zou dit kunnen laten doen door een bedrijf wat gespecialiseerd is in paardendekens wassen.