Shih tzu scheren

Een Shih tzu heeft een vacht met lange haren die dagelijkse verzorging nodig heeft. Daarom kiezen er mensen voor een kortere vacht omdat dit minder verzorging nodig heeft. Dit kan je laten doen door een trimsalon maar kan je zelf een Shih tzu trimmen, knippen of scheren?

Shih tzu knippen of scheren?

Eens in de paar maanden kan je de Shih tzu knippen of scheren tot een kortere vacht. Dit vraagt minder onderhoud en is een goede oplossing wanneer je niet voldoende tijd hebt om dagelijks de vacht te verzorgen. De vacht moet dan nog wel regelmatig worden geborsteld maar niet dagelijks grondig om klitvorming te voorkomen. Dit kan je door een trimsalon laten doen maar het is ook mogelijk dat je dit zelf wilt uitvoeren zodat dit kosten bespaard. En het is makkelijker om het bij te werken wanneer je wilt.

Shih tzu scheren

Kies je ervoor om jouw Shih tzu te scheren, ga dan voor een goede kwaliteit hondentondeuse. Vanwege de dubbele vacht kan een Shih tzu veel onderwol hebben. Als deze verkeerd geschoren word kan het leiden tot een verstoorde haargroei.

Ga daarom altijd voorzichtig te werk en je kan ook eerst langs de trimsalon te gaan en navragen wat de beste behandeling is voor jouw Shih tzu. Deze kan ook tips geven om een Shih tzu te scheren.

Het beste is om een hondentondeuse te gebruiken die meerdere scheerkoppen kan hebben. Zo kan je zelf de lengte bepalen van de haren. En ook is het van belang dat je een scheerkop kiest die geschikt is voor dikkere vachten omdat de haren van een Shih Tzu wat dikker zijn. Een hondentondeuse van goede kwaliteit is wel een vereiste voor het scheren van een Shih tzu. Als je een mindere kwaliteit gebruikt kan deze snel vastlopen of de vacht beschadigen. En dat laatste wil je zeker niet bij een Shih tzu omdat dit tot een verstoorde haargroei kan leiden.

Hondentondeuse

Clipr Ultimate

Beste Shih tzu tondeuse

  • Geschikt voor alle hondenvachten
  • Weinig trillingen en geluid
  • Draadloos, met extra accu
  • Groot aanbod in scheerkoppen
  • Lange levensduur en garantie

De Clipr Ultimate is een zeer geschikte hondentondeuse om Shih tzu scheren. Het heeft 2 verschillende snelheden en een groot aanbod aan scheerkoppen en opzetkammen. Zo kan je altijd de juiste haarlengte scheren die je wilt. Dit is ook één van de meest populaire hondentondeuses vanwege de veelzijdigheid en kwaliteit. Het ligt bovendien ook nog fijn in de hand waardoor de Shih tzu scheren ook zelf gedaan kan worden. Deze tondeuse wordt ook vaak gebruikt bij Maltezer, Boomer, Lhasa Apso en andere honden. Een alternatief is de Andis AGC Ultra Edge.

Hoe een Shih tzu scheren?

Om een Shih tzu te scheren is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. De ondervacht mag niet beschadigd worden omdat dit problemen kan opleveren. Voordat je de Shih tzu gaat scheren geef het eerst goede wasbeurt met hondenshampoo. Daarna borstel je de haren en kam je de eventuele klitten weg, dit maakt het scheren makkelijker. Een schone, droge vacht zonder klitvorming zorgt voor minder problemen voor de hond.

Doe eerst navraag bij een trimsalon hoe je dit het beste kan doen, en eventueel kan je ook meer informatie vinden op onze pagina: Hond scheren.

Een Shih tzu trimmen

Vanwege de lange haren is het beter om regelmatig de Shih tzu te trimmen. Wanneer de haren te lang worden is het mogelijk dat deze in de ogen gaan hangen wat tot irritatie kan leiden. Ook is klitvorming een gevolg van te weinig borstelen. Daarom is een goede vachtverzorging een vereiste bij de meeste Shih tzu.

De vacht kan verschillend zijn bij sommige Shih tzu omdat er verschillende kruisingen zijn. Het is belangrijk om te weten dat een Shih tzu een dubbele vacht heeft dus ook onderwol. Dagelijks kammen kan je doen met een borstel met stalen pinnen. Maar het is beter zonder bolletjes op de punt omdat dit niet op de goede manier door de vacht heen gaat. Wanneer je borstelt kan je gelijk controleren op klitvorming. Dit kan je ook doen met een uitdunkam waardoor de dode haren en klitten makkelijk verwijderd kunnen worden.

Shih tzu knippen

Je kan er ook voor kiezen om een Shih tzu te knippen. Dit kan beter zijn wanneer er sprake is van veel onderwol. Als je de Shih tzu laat trimmen in een trimsalon wordt ook meestal de Shih tzu geknipt. Dit zou je ook zelf kunnen doen met het juiste materiaal. Ook zijn er verschillende modellen waarin je de hond kan laten knippen. Zo heb je een kort model doordat de vacht geschoren is maar je kan er ook voor kiezen om een teddybeer model of misschien heb je andere wensen. Je kan dit met knippen met een effileerschaar.

Trimset voor Shih tzu

  • Geschikt voor alle vachten
  • 5-delig compleet set

Let wel op dat de haren rond de ogen wat langer blijven. Wanneer je deze te kort knipt kan het in de ogen gaan prikken. Hier kan je een video zien hoe je op een veilige manier rond de ogen van een Shih tzu kan knippen.