Onderhoud van scheermachines

Onderhoud van een scheermachine is erg belangrijk, je wilt natuurlijk zo lang mogelijk met het scheerapparaat doen. Voor de veiligheid van het dier is het ook belangrijk dat je kijkt of de messen nog scherp genoeg zijn. Het verschilt ook per scheermachine of tondeuse welk soort onderhoud je moet doen, en ook of je het gebruikt voor honden of paarden. In deze blogpost lees je tips hoe je dit het beste kan doen.

Scheermachine olie

Regelmatig oliën van de scheermessen is wel een vereiste. Zo blijven de scheermessen makkelijk over elkaar heen gaan en wordt het niet snel warm. Te weinig olie zorgt voor wrijving en hierdoor kunnen de messen oververhit raken en sneller slijten. Heb je net een nieuwe scheermachine gekocht? Doe voor gebruik dan eerst goed oliën. Tijdens het scheren doe je ook elke 10 minuten een druppeltje olie tussen de messen en ook na de scheerbeurt zorg je ervoor dat er voldoende olie op de messen zit. Wanneer je olie aanbrengt, doe dit wel met de kop naar beneden. Het is mogelijk bij sommige modellen dat wanneer je de kop naar boven houdt dat er olie in de motor kan lopen. Dit kan tot onveilige situaties leiden en beschadigingen tot gevolg.

Elk merk heeft ook zijn eigen soort scheer olie. Dit is de meestal de beste keuze om die ook te gebruiken. Er zijn ook universele scheer oliën, die zijn meestal iets goedkoper en kunnen in de meeste gevallen ook. In ieder geval is het wel belangrijk dat je een speciale olie gebruikt die geschikt is voor scheermachines en tondeuses.

Vacht

Of je nu een hond, paard of ander dier wilt scheren, een schone vacht is het makkelijkst. Hierdoor gaan de messen makkelijker door de vacht heen en krijg je ook het beste resultaat. Als je bijvoorbeeld een paard scheert met een paarden scheermachine en de vacht bevat nog vuil en stof. Dan slijten de messen een stuk sneller en botte messen zijn niet bevorderlijk voor het dier en resultaat. Voor het gebruik van een hondentondeuse is het makkelijker om eerst de vacht te borstelen zodat je minder last hebt van klitten, vilt of losse haren.

Schoon houden

Wanneer je scheert zal je af en toe een druppeltje olie moeten toevoegen. Wanneer je dit doet, kun je gelijk checken of de scheerkop niet vol met haren gaat zitten. Mocht dit wel het geval zijn is het beter om deze eerst te verwijderen. Zo blijft de machine beter scheren en loopt het niet vast of wordt het oververhit. De haren kunnen ook de luchtkoeling verstoppen dus regelmatig de haren bij de luchtfilter uitblazen is ook verstandig.

Na de scheerbeurt zorg je ervoor dat de luchtfilter, scheerkop of messen weer helemaal schoon zijn. En doe weer wat olie op de messen zodat deze niet gaan roesten. Bij de betere merken zit er vaak een opbergkoffer bij zodat de machine schoon en droog blijft. Doe dit wel gelijk na het scheren en niet een paar dagen wachten, anders kunnen de messen of machine al aangetast zijn met roest, viezigheid of vocht.

Slijpen

Messen kunnen slijten en daardoor minder scherp worden. Laat deze altijd slijpen door iemand die hierin gespecialiseerd is. Dit is een vakwerk en zeker omdat niet elk scheermes hetzelfde is. Kies daarom voor een bedrijf dat hier veel ervaring mee heeft. Wanneer de messen verkeerd geslepen zijn, is het mogelijk dat het nog steeds niet makkelijk door de vacht heen gaat en kunnen de messen onbruikbaar zijn geworden.

Kwaliteit

Kies voor een scheermachine van kwaliteit. Deze gaan langer mee en hebben ook betere scheerkoppen of messen die je kan afstemmen op de vacht van het dier. Een goedkoper toestel hebben ook meestal wel messen die verschillende haarlengtes kunnen scheren, maar deze zijn van mindere kwaliteit en kun je niet altijd slijpen. Vaak is de motor ook niet erg sterk en heb je al problemen bij de eerste scheerbeurt. Investeer daarom in een machine van goede kwaliteit en mocht er bovendien een onderdeel kapot gaan, dan zijn deze meestal ook los verkrijgbaar. De nieuwere en betere machines hebben ook geen koolborstels meer, oudere machines hebben dit vaak nog wel. Deze kunnen snel slijten en moet je vervangen wanneer dit nodig is. Anders verliest de motor kracht of scheert langzamer.

Tips

  • Kan je de messen niet aanraken vanwege de warmte? Dan zijn deze oververhit en kan je ze beter eerst afkoelen. Anders is het mogelijk dat je de huid van het dier beschadigd.
  • Wanneer je een scheermachine met kabel hebt, leg deze niet onder het paard of ander dier. Mocht het gebeuren dat er tijdens een beweging het paard op de kabel gaat staan, kun je een kabelbreuk krijgen. Of de machine wordt uit je handen getrokken met alle gevolgen van dien. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een Heiniger accu scheermachine te gebruiken.
  • Gebruik nooit water om de messen schoon te maken. Wanneer je dit wel doet, kan het al snel gaan roesten.
  • Bewaar de scheerkop in een doek met olie in een plastic zakje. Hierdoor blijven de messen vettig en kan er geen vocht bij komen.
  • Kies voor kwaliteit, op deze website hebben wij voornamelijk scheerapparaten van goede kwaliteit zodat deze lang meegaan en het beste resultaat geven.
  • Hier vind je meer informatie en tips over honden scheren of paarden scheren.