Scheerapparaat paard

In het najaar scheren veel mensen hun paard. Wil je ook zelf je paard scheren en ben je op zoek naar een goed scheerapparaat voor paarden? Hier vind je alle scheermachines en tondeuses van alle topmerken om jouw paard te scheren. Op de product pagina’s kun je meer informatie vinden.

Alle scheerapparaten voor paarden

Vind je het lastig om een keuze te maken? Bekijk de beste modellen van 2022. Lees ook onze informatie hoe je de juiste scheerapparaat voor je paard kiest.

Beste paarden scheermachines

Hieronder vind je de beste scheermachines voor je paard.

Liscop Lite

Liscop Lite is een populaire, stil scheerapparaat voor paarden. Hij is lekker licht waardoor het erg handbaar is en je fijn kan scheren. Bovendien trilt het niet veel wat aangenaam is voor het paard maar ook voor jezelf.

Dit scheerapparaat voor paarden heeft een korte scheerkop, daardoor kun je makkelijk de benen en kootholtes van het paard scheren. Hij is met €319,- in de aanbieding ook erg prijsgunstig. Liscop heeft ook nog de Super 3000 wat ook zeer geschikt is voor paarden.

Aesculap Econom 2

De Aesculap Econom 2 is misschien wel het meest bekende merk scheerapparaten voor paarden en een veel gekozen model vanwege de krachtige motor en dat het scheerapparaat zich al jaren bewezen heeft.

Waar een tondeuse vaak alleen gebruikt wordt bij het lichte trimwerk, is de Aesculap Econom krachtig genoeg om zonder moeite het gehele paard te scheren. Door de jarenlange ervaring heeft het ook een ergonomische vorm waardoor je het goed vast kan houden en zo goed en veilig mogelijk de vacht kan scheren. Handig is de opbergkoffer die erbij zit en met het juiste onderhoud heb je jarenlang voordeel van deze scheermachine.

Heiniger Xplorer

Heiniger staat bekend om de fijne scheermachines die het levert. De laatste jaren hebben ze bewezen dat het een sterk en oerdegelijk merk is. Heiniger Xplorer is één van de betere scheermachines van dit merk. Het heeft een erg krachtige motor maar dat gaat niet ten koste van het geluid. Dit is ook één van de stillere machines die er verkrijgbaar zijn.

Het grote voordeel is dat deze ook nog draadloos is en dat het snoer niet in de weg zit tijdens het scheren. De accu kun je maar liefst 2 uur lang gebruiken en met de optie om nog een extra accu te nemen kun je deze machine zeker ook professioneel gebruiken.

Beste tondeuse voor paarden

Dit zijn de top 3 meest verkochte tondeuses in 2022.

Aesculap Favorita 2 GT 104

Met stip de beste tondeuse voor paarden en zeker een aanrader. De motor is sterk genoeg om de kootholte en benen te scheren bij een normale beharing. Het is verkrijgbaar in een variant met snoer en in een accu tondeuse variant. De Aesculap Favorita wordt niet warm en is vrij stil en ligt goed in de hand waardoor het scheren vrij gemakkelijk gaat.

Op dit toestel kun je verschillende scheerkoppen gebruiken zodat je altijd de juiste haarlengte kan scheren. Het is één van de populairste tondeuses voor professioneel gebruik voor zowel paarden als honden.

Heiniger Saphir

Deze Heiniger tondeuse voor paarden is een model wat veel gebruikt word in de paardenwereld. De Heiniger Saphir is licht en stil maar toch krachtig. De machine gebruikt men veel om het paard te toiletteren. Voor honden is het ook populair in de trimsalons maar met de juiste scheerkoppen is het zeer geschikt voor paarden.

Omdat de motor zo stil is en vrij weinig trilt is het heel fijn om het paardenhoofd te scheren. Dit model is verkrijgbaar in verschillende varianten, zo kan je kiezen of je voor de draadloze tondeuse gaat of anders met een snoer. De accu van het scheerapparaat gaat tot wel 1 uur lang mee en je kan kiezen om een extra accu te nemen.

Oster A6 paardentondeuse

Deze paarden tondeuse Oster A6 is lekker sterk. Het heeft 3 verschillende snelheden waarmee je een mooi scheerresultaat kunt krijgen. Een groot voordeel is ook dat het bijna geen geluid maakt en ook niet veel trilt. De scheerkop en motor wordt ook niet snel warm en kun je fijn toiletteren. Meestal wordt dit model gebruikt voor honden maar je kan het met de juiste scheerkop ook gebruiken voor het lichte trimwerk bij paarden.

Hoe kies je een goed scheerapparaat voor je paard?

Om het juiste apparaat voor je paard te kiezen is het belangrijk om rekening te houden met verschillende punten. En het is goed om te weten wat het verschil is tussen een tondeuse of scheermachine. Om je keuze beter te maken, lichten wij de punten hieronder toe.

Tondeuse of scheermachine?

Het is wel belangrijk om vooraf te weten of je een tondeuse of scheermachine voor je paard nodig hebt. Allebei worden veel gebruikt bij het paard, maar het grote verschil hiertussen is dat de tondeuse een smallere scheerkop heeft. Daarom gebruik je een tondeuse meer om het paard te toiletteren en het lichte scheerwerk te doen. Je kunt hiermee veel beter de moeilijke bereikbare plekken scheren zoals het paardenhoofd, kootholtes, staart en poten. Het voordeel van een tondeuse is ook dat het meestal minder geluid maakt, hierdoor kun je makkelijk de oren en het hoofd scheren zonder dat het paard bang word van het geluid. Een scheermachine is beter voor het zware werk omdat deze ook meestal wat krachtiger zijn. Zo kun je hiermee de hele vacht zonder problemen scheren. Let dan wel op dat je de juiste scheerkop gebruikt.

Draadloos of met snoer?

Of je nu een tondeuse kiest met snoer of accu hangt af van verschillende factoren. Als je een toestel met snoer gebruikt moet je wel altijd een stopcontact of stroom in de buurt hebben. Hiermee heb je dan wel minder bewegingsruimte en het snoer kan soms ook nog eens in de weg zitten. Het voordeel van een paarden tondeuse met snoer is dat je wel onbeperkt kan blijven scheren en je accu niet leeg raakt. Bovendien als je een scheermachine hebt en je moet zwaar werk doen, is het bij sommige modellen beter om een snoer te hebben. Omdat deze dan krachtiger zijn, dit verschil merk je wel minder met de betere merken maar is zeker een puntje om rekening mee te houden. De meeste snoeren zijn wel langer dan 3 tot 5 meter dus dat is wel redelijk lang.

Paarden scheerapparaat
Draadloos scheerapparaat voor paarden.

Een draadloze variant heeft natuurlijk het voordeel dat je overal kan scheren waar je dat zou willen doen. Je bent dan minder gebonden op een plaats en hebt geen last van dat het snoer te kort is of dat het hindert voor jou of je paard. Heb je meerdere paarden, kies dan voor een tondeuse of scheermachine met een lange accu duur. Bij sommige modellen kun je ook een extra accu aanschaffen zo dat je de ene accu kan gebruiken terwijl je de andere doet opladen. Zo kan je het paard blijven scheren met je scheerapparaat en geen problemen hebt met een lege accu.

Geluid

Heb je een paard die bang is van het geluid van een scheerapparaat? Let dan wel op of je een machine koopt die een stille motor heeft. Zeker wanneer je rondom het hoofd wilt scheren, kan het paard onrustig worden vanwege het lawaai en de trillingen. Een tondeuse is in het algemeen wel iets stiller dan een scheermachine dus mocht je het paard alleen willen bijwerken op bepaalde plekken, dan is dit een betere keuze. Bij veel scheerapparaten staat in de specificaties hoeveel decibel geluid het maakt. Voordat je gaat scheren kun je beter eerst het paard laten wennen aan het geluid. Hierover kun je meer lezen in de tips onderaan de pagina.

De Aesculap Econom Equipe heeft een lichtere motor en is mede daardoor een stuk stiller, ideaal voor bange, sensibele paarden dus. De Econom Equipe is er ook in een draadloze accu scheermachine en is een absoluut top scheerapparaat voor paarden.  Helaas is deze wel moeilijk verkrijgbaar en dus niet altijd uit voorraad leverbaar.

Scheersnelheid

Bij elke tondeuse of scheermachine staat een snelheid vermeld. Dit houdt in hoeveel toeren deze per minuut gaat, dus hoe hoger het getal, hoe sneller het gaat. Sommige scheerapparaten hebben meerdere snelheden zodat je deze kan toepassen wanneer het wat zwaarder gaat in de vacht. Voor scheermachines gebruik je dit het meest omdat je dan het volledige paard kan scheren. Als je een bang paard hebt is het beter om alleen de laagste stand op jouw apparaat te gebruiken. Meestal is dit dan de stilste stand en heeft je paard er minder last van.

Merken

Op onze website bieden wij alleen de betere merken aan. Dit zijn ook bekende merken in de paardenwereld en bewijzen al jarenlang dat het degelijke en betrouwbare scheerapparaten voor paarden zijn. Zoals je ook bij veel producten kan zien hebben de gebruikers hier erg positieve ervaringen mee en geven vaak hoge cijfers in de reviews. De merken die wij in ons assortiment hebben zijn: Aesculap, Andis, Heiniger, Liscop, Lister, Oster en Wahl. De meeste verkochte paarden scheerapparaten zijn van het merk Aesculap en Heiniger. Je kan ook op onze pagina van het desbetreffende merk kijken om zo hun complete aanbod te zien.

Scheermessen

Bij elk scheerapparaat kan het verschillend zijn of ze gebruik maken van (losse) scheermessen of een vaste scheerkop. Sommige toestellen maken ook gebruik van een verstelbare scheerkop zodat je zelf de scheerlengte kan bepalen. Voordat je een keuze maakt kijk dan eerst in de beschrijving, dit kan namelijk per machine of merk verschillen. Bij scheermachines worden vaak gebruikt van een los bovenmes en ondermes, deze kun je ook extra aanschaffen mocht je het wel aanpassen op de haarlengte van de vacht van jouw dier. Wanneer je volledig metalen messen hebt dan kun je deze ook slijpen om zo de levensduur te verlengen. Er zijn ook scheermessen op de markt wat voor een deel uit metaal bestaat en het andere deel kunststof. Deze kun je niet slijpen maar zijn wel vervangbaar voor een nieuw set.

Tondeuses maken meestal gebruik van een scheerkop en deze kan verstelbaar zijn. Mocht je deze niet kunnen aanpassen en je wilt toch een andere haarlengte scheren dan is dit ook mogelijk. Je kan dan een nieuwe scheerkop aanschaffen voor de juiste lengte. Je kan ook gebruik maken van opzetkammen die je over de kop heen kan schuiven om zo de gewenste lengte te krijgen. Maar omdat de opzetkammen meestal van kunststof zijn, gaan deze wel een stuk korter mee en slijten sneller.

Paarden tondeuse
Paarden tondeuse

Onderhoud en gebruik

Om het scheerapparaat veilig te gebruiken is een goede onderhoud een vereiste. Dit is veiliger voor jezelf en het paard. Tijdens het scheren is het belangrijk dat je regelmatig de messen schoon maakt en een druppeltje scheerolie tussen de messen doet. Hierdoor blijven de messen soepel over elkaar heen gaan, verlengt het de levensduur, en je krijgt het beste resultaat. Dit is ook veiliger voor het dier omdat anders de messen warm kunnen worden. Het is ook verstandig om regelmatig de messen te laten slijpen of wanneer dit niet mogelijk is, nieuwe messen gebruiken. Na gebruik kun je dit nakijken en tevens de losse haren achter de scheerkop en filter verwijderen. Zo verleng je de levensduur van jouw apparaat.

Tips voor het scheren met de scheermachine

Laat het paard rustig wennen aan het geluid van de scheermachine. Je kunt het scheerapparaat af en toe aanzetten (bijvoorbeeld als het paard eet) om hem zo te desensibiliseren voor het geluid. Als het geluid geen probleem meer is laat je het paard rustig wennen aan de trilling. Er zijn gelukkig speciale stille scheerapparaten en tondeuses speciaal voor paarden op de markt.

Hart op paardenvacht
Paarden scheren kun je in verschillende modellen doen.
  • Neem de tijd en zorg voor een rustige omgeving.
  • Gebruik een goed en stil scheerapparaat voor paarden.
  • Laat het paard rustig wennen aan het geluid.
  • Druppel tijdens het scheren af en toe een beetje scheermachine olie.
  • Werk veilig. Hou contact met het paard en als het paard te angstig is loop dan geen risico en schakel hulp in.

TIP: Hier kan je meer lezen over paarden scheren.

Veelgestelde vragen:

Wanneer scheer je een paard?

Het beste tijdstip voor het volledig scheren van je paard is in de herfst en winter want dan is de wintervacht compleet. Een 2e keer scheren gebeurd vaak in Januari. Gedurende het hele jaar kun je het paard toiletteren met een paardentondeuse, bijvoorbeeld het hoofd en de kootholtes.

Waarom scheer je een paard?

Als de paardenvacht begint te groeien gaat een paard snel zweten en de lange haren drogen moeilijk weer op. Door het paard te scheren voorkom je dit. Zorg wel voor een dikke deken om het paard te beschermen tegen de kou.

Waarvoor gebruik je een paardentondeuse?

Een tondeuse voor paarden gebruik je voor het lichte scheerwerk, bijvoorbeeld om kootholtes bij te werken en voor het hoofd. Je kunt er ook de zijkanten van de staart mee scheren. Voor het scheren van het hele paard gebruik je een paardenscheermachine.

Hoe scheer je een paard?

Start met een schone paardenscheermachine op een schone, droge vacht. Zorg voor een rustige atmosfeer en hou met 1 hand contact met het paard om spanning direct te voelen. Is het paard te bang? Zorg ervoor dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan en roep evt. hulp in van iemand die ervaring heeft met het scheren van paarden en kan helpen met scheren en vasthouden.
Bouw het scheren van een paard rustig op, door hem eerst te laten wennen aan het geluid van het scheerapparaat. Een goede plek om te starten is op de schouder.
Maak boven de staart een driehoekje en laat onder het zadel een dekje vrij.
Olie de messen regelmatig.

Hoe scheer je een paardenhoofd?

Van het paardenhoofd scheer je de ‘baard’ en eventuele lange haren met een tondeuse. Ook kun je de voorkant van oren wegscheren als er teveel haar aan zit. Helemaal uitscheren is niet wenselijk, net zoals het wegscheren van de tastharen. Gebruik voor het scheren van het paardenhoofd een speciale paardentondeuse.

Welk scheerapparaat is geschikt voor mijn paard?

Een stil scheerapparaat van goede kwaliteit is een goede keus. Voor het hoofd en de benen kun je in plaats van een een scheermachine ook voor een paardentondeuse kiezen.

Geef je paard toegang tot genoeg hooi, dit kan je door middel van een hooiruif voor paarden doen. Hiermee kunnen de paarden rustig eten en wordt ook het hooi niet vies. Dit komt ten goede voor de gezondheid van de dieren.

Klik om te stemmen
[Totaal: 11 Gemiddeld: 5]

Heb je aankoopadvies over een scheermachine nodig? Neem dan contact op met de klantenservice.(aff.)