Schapen scheren

In de lente zie je vaak weer geschoren schapen in de wei lopen maar waarom moet je schapen scheren? Het kan zijn dat je zelf schapen hebt en dat je tips zoekt hoe je dit het beste kan doen. Of misschien ben je op zoek naar meer informatie. Hier lees je meer over waarom, hoe en wanneer je schapen op een veilige en goede manier kan scheren.

Waarom schapen scheren?

Van nature kunnen schapen zelf hun vacht kwijtraken maar dit is meestal niet het geval met de schapen die je in de wei ziet staan. De schapen die we nu kennen zijn doorgefokt en is het nodig om zelf de schapen te scheren omdat ze zelf niet de vacht kunnen kwijtraken. Er zijn ook meerdere redenen voor om de schapen van hun vacht te ontdoen omdat het gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het dier maar ook voorkom je andere omstandigheden zoals omvallen.

Wil je nog beginnen met het houden van schapen en zoek je meer informatie hierover? Dit kan je lezen in: Schapen houden als hobby.
De meeste voorkomende redenen om te scheren staan hieronder beschreven:

Warmte

Dit is vaak de reden waaraan iedereen als eerste aan denkt. Schapen hebben een dikke wintervacht om in de herfst en winter te beschermen en isoleren tegen de kou. Tijdens de hete dagen in de zomer kan het met een slecht ademende vacht natuurlijk veel te warm zijn. Daarom scheer je voor de zomer de vacht van het schaap. Maar er zijn zeker nog andere redenen die minstens zo belangrijk zijn.

Omvallen

Doordat een schaap een dikke vacht en grote hoeveelheid wol heeft is de kans dat het valt groter. Zo’n vacht is erg zwaar en dit kun je ook zien wanneer ze moeite hebben met het opstaan en is het mogelijk dat de schaap omvalt. Wanneer een schaap valt en op zijn rug ligt kan deze zelfstandig meer omdraaien. Als het schaap niet snel weer op zijn poten staat heb je kans dat het kan dood gaan mocht je er niet snel genoeg bij zijn.

schaap scheren
Zo ziet een schaap eruit die net geschoren is.

Myiasis en gezondheid

Dit is een ziekte bij schapen die je zeker wilt voorkomen want het schaap kan hieraan dood gaan. Het wordt veroorzaakt door de groene bromvlieg die eitjes in de wol legt. De eitjes ontwikkelen zich tot larven en deze kunnen via de huid het schaap binnen dringen. Zodra deze binnen zijn en het schaap krijgt geen behandeling tegen Myiasis, dan kan het voor flinke problemen zorgen tot de dood tot gevolg. Hou daarom de vacht altijd schoon, droog en kort. Een keer extra scheren kan ook veel schelen.

Met een wintervacht is de kans op schurft ook groter. Dit wil je zeker voorkomen omdat het ook besmettelijk is tussen de schapen. Door het scheren van de vacht verminder je de kans op mijten die schurft veroorzaken. De leefomstandigheden voor de mijt zijn dan minder en kunnen ze uitdrogen zodat ze niet kunnen voeden in de huid.

Wanneer schapen scheren?

Het scheren is gemakkelijker wanneer het vet in de schapenvacht wat warmer is zodat het zachter en vloeibaarder is. Meestal scheert men schapen in mei of juni omdat er anders aan het eind van de zomer de vacht weer aangegroeid kan zijn waardoor het risico op bovenstaande problemen toeneemt. Toch kiezen er steeds meer schapenhouders ervoor om de schapen al (eind) maart of april te scheren mocht de temperatuur al vroeg in het jaar warm zijn. De bromvliegen die myiasis veroorzaken zijn meestal actief vanaf april maar door warme temperaturen kunnen deze ook al vroeg aanwezig zijn.

Door vroeg te scheren is de kans op Myiasis en gezondheidsklachten ook minder maar is de vacht aan het eind van de zomer weer best wat aangegroeid. Hierdoor kiezen verschillende schapenhouders er ook voor om de schapen twee keer per jaar te scheren door het in de zomer nog een keer te doen. Dus als de schapen vroeg geschoren worden is het verstandig om het aan het eind van de zomer nog een keer te doen. Want de kans op Myiasis, schurft en parasieten neemt toe als de vacht al in de zomer aan het groeien is.

Hoe schapen scheren?

Een goede voorbereiding is ook belangrijk om het scheren makkelijker en veiliger te maken. Als het al een paar dagen warm is, maakt dit het scheren een stuk makkelijker. De vacht is dan al een beetje los aan het laten en het wolvet wordt vloeibaarder en dunner. Hierdoor kun je soepeler scheren.

Voordat je wilt beginnen met scheren is het verstandig om een goede schapenscheermachine aan te schaffen, zeker als je meerdere schapen hebt. Hierdoor kun je sneller en veiliger je schaap scheren. Voor meer informatie kun je op de pagina schapen scheermachine vinden.

 • Zorg er voor dat de schapen op een droge en schone plaats staan. Het is mogelijk dat je de schapen een paar dagen eerder in de stal brengt zodat de vacht droog en schoon blijft.
 • De magen van de schapen mogen niet te vol zitten omdat anders de darmen en ingewanden kunnen verdraaien. Het is beter om minstens een halve dag de schapen geen eten te geven. Dit wordt ook wel eens de scheerziekte genoemd.
 • Ben je nog een beginner en doe je dit voor het eerst. Zoek dan eventueel iemand die je ermee kan helpen en het schaap recht kan houden. En ook kan helpen om de vacht strak te houden. Om een schaap te scheren moet je het eerst op zijn kont zetten om zo de scheerbeurt makkelijker te maken.
 • Wanneer je de vacht gaat scheren is het dus belangrijk dat de huid strak gespannen is. Dit voorkomt dat je verwondingen in de huid maakt door de rimpels.
 • Begin eerst onder de kop te scheren en werk zo naar achteren toe. Doe dit in lange banen die je in één scheerbeweging doet. Zo rol je de wol naar achteren op en heb je brede stroken en niet overal plukjes wol die onbruikbaar zijn.
 • Doe niet gelijk na de scheerbeurt de schapen naar buiten wanneer het nog steeds koud is. En zorg voor een beschutting omdat ze erg gevoelig zijn van de felle zon.
 • Na het scheren kan je er ook voor kiezen om gelijk de hoeven te kappen, je hebt dan toch de schapen vast en kan je dit gelijk doen.

Wat is de beste schapen scheermachine?

Wil je zelf je schapen scheren? Dan is heb je zeker een goed scheerapparaat nodig voor schapen. Kies daarom een scheermachine van een goed merk met goede kwaliteit. Deze kunnen het zware scheerwerk goed aan en zijn geschikt voor meerdere schapen. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van de beste schapen scheermachines die ook door professionele schaapscheerders gebruikt worden. Bij de machines zelf kun je veel informatie vinden. Hier vind je het volledige aanbod.

Liscop Profi 3000

 • Geschikt voor schapen, alpaca, lama
 • Zeer krachtige motor
 • Uniek koelsysteem

Heiniger Xpert 2-speed

 • Beste prijs / kwaliteit
 • Ergonomische vorm voor langdurig scheren
 • 2 scheersnelheden

Aesculap Econom GT494

 • Topkwaliteit
 • Ligt fijn in de hand
 • 2650 snijbewegingen per minuut

Veelgestelde vragen:

Het is niet verstandig om een schaap NIET te scheren. Ten eerste kan het problemen met de gezondheid opleveren door ziektes zoals Myiasis of schurft. En ook kunnen de schapen die wij hier in de wei hebben staan niet meer vanzelf hun volledige vacht met wol kwijtraken. Dit tot gevolg dat het schaap niet meer in balans is en zo kan omvallen met alle gevolgen van dien.

Mei en juni zijn de maanden waar het meest de schapen worden geschoren. De warme zomerdagen moeten meestal dan nog beginnen en de vliegen die Myiasis kunnen veroorzaken zijn dan ook nog niet erg lang actief. Wil je toch het risico op deze ziekte beperken, dan kun je al scheren in maart of april. Zeker als het in de lente al warm is en veel hete dagen heeft kan het verstandig zijn om al vroeg te scheren. Eventueel is het mogelijk om het nog een keer in de zomer te herhalen om te voorkomen dat de schapen weer last krijgen van vliegen(eitjes) en parasieten met gezondheidsklachten tot gevolg.

Klik om te stemmen
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]