Schapen scheren

Waarom moet je schapen scheren? Of wil je zelf aan de slag en op zoek naar meer informatie? Hier lees je meer over waarom, hoe en wanneer je schapen kan scheren.

Waarom schapen scheren?

Er zijn meerdere redenen waarom je schapen moet scheren. De schapen die we nu kennen zijn doorgefokt en hierdoor kunnen ze niet meer zelf hun volledige vacht kwijt raken. En dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van het dier en is niet scheren geen optie. Wil je nog beginnen met het houden van schapen en zoek je meer informatie hierover? Dit kan je lezen in: Schapen houden als hobby.
De meeste voorkomende redenen om te scheren staan hieronder beschreven.

Warmte

Dit is de reden waaraan iedereen als eerste aan denkt. Schapen hebben met een dikke wintervacht het natuurlijk veel te warm in de zomer. Daarom scheer je voor de zomer de vacht van het schaap. Maar er zijn nog meer redenen die hiermee te maken hebben of waarom je het scheert.

Omvallen

Als een schaap veel vacht heeft is de kans dat het valt groter. Wanneer een schaap valt en op zijn rug ligt kan deze niet meer omdraaien. Als het schaap niet snel weer op zijn poten staat heb je kans dat het kan dood gaan.

Myiasis

Dit is een ziekte bij schapen die je zeker wilt voorkomen want het schaap kan hieraan dood gaan. Het wordt veroorzaakt door de groene bromvlieg die eitjes in de wol legt. De eitjes ontwikkelen zich tot larven en deze kunnen via de huid het schaap binnen dringen. Zodra deze binnen zijn en het schaap krijgt geen behandeling tegen Myiasis, dan kan het voor flinke problemen zorgen tot de dood tot gevolg. Hou daarom de vacht altijd schoon, droog en kort. Een keer extra scheren kan ook veel schelen.

schaap scheren
Geschoren schaap

Wanneer schapen scheren?

Meestal scheert men schapen in mei of juni. Het is dan warmer weer en het vet in de schapenvacht is dan wat zachter en vloeibaarder. Dit maakt het scheren een stuk makkelijker. Er zijn verschillende redenen waarom je de vacht kan scheren maar één reden is ter preventie van myiasis. Dit komt door de bromvliegen en zijn meestal actief vanaf april. Soms kiest men er voor om in maart of april al te scheren zodat de kans op myiasis een stuk minder is. Maar de schapen zijn dan wel hun warme vacht kwijt. Dus wanneer je schapen doet scheren hangt ook af waarom je ze wilt scheren. Als je vroeg in het jaar scheert heb je kans dat tijdens de zomer de vacht al weer is aangegroeid en alsnog kans op Myiasis hebt. Om dit te voorkomen is het beter om een keer extra te scheren.

Hoe schapen scheren?

Een goede voorbereiding is ook belangrijk om het scheren makkelijker en veiliger te maken. Als het al een paar dagen warm is, maakt dit het scheren een stuk makkelijker. De vacht is dan al een beetje los aan het laten en het wolvet wordt vloeibaarder en dunner. Hierdoor kun je soepeler scheren.

Voordat je wilt beginnen met scheren is het verstandig om een goede schapenscheermachine aan te schaffen, zeker als je meerdere schapen hebt. Hierdoor kun je sneller en veiliger je schaap scheren. Voor meer informatie kun je op de pagina schapen scheermachine vinden.

  • Zorg er voor dat de schapen op een droge en schone plaats staan. Het is mogelijk dat je de schapen een paar dagen eerder in de stal brengt zodat de vacht droog en schoon blijft.
  • De magen van de schapen mogen niet te vol zitten omdat anders de darmen en ingewanden kunnen verdraaien. Het is beter om minstens een halve dag de schapen geen eten te geven. Dit wordt ook wel eens de scheerziekte genoemd.
  • Ben je nog een beginner en doe je dit voor het eerst. Zoek dan eventueel iemand die je ermee kan helpen en het schaap recht kan houden. En ook kan helpen om de vacht strak te houden. Om een schaap te scheren moet je het eerst op zijn kont zetten om zo de scheerbeurt makkelijker te maken.
  • Wanneer je de vacht gaat scheren is het dus belangrijk dat de huid strak gespannen is. Dit voorkomt dat je verwondingen in de huid maakt door de rimpels.
  • Begin eerst onder de kop te scheren en werk zo naar achteren toe. Doe dit in lange banen die je in één scheerbeweging doet. Zo rol je de wol naar achteren op en heb je brede stroken en niet overal plukjes wol die onbruikbaar zijn.
  • Doe niet gelijk na de scheerbeurt de schapen naar buiten wanneer het nog steeds koud is. En zorg voor een beschutting omdat ze erg gevoelig zijn van de felle zon.
  • Na het scheren kan je er ook voor kiezen om gelijk de hoeven te kappen, je hebt dan toch de schapen vast en kan je dit gelijk doen.

Wat is de beste schapen scheermachine?

Wil je zelf je schapen scheren? Dan is heb je zeker een goed scheerapparaat nodig voor schapen. Kies daarom een scheermachine van een goed merk met goede kwaliteit. Deze kunnen het zware scheerwerk goed aan en zijn geschikt voor meerdere schapen. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van de beste schapen scheermachines die ook door professionele schaapscheerders gebruikt worden. Bij de machines zelf kun je veel informatie vinden. Hier vind je het volledige aanbod.

Veelgestelde vragen:

Schaap niet scheren?

Het is niet verstandig om een schaap NIET te scheren. De schapen die wij hier in de wei hebben staan kunnen niet meer vanzelf hun volledige vacht met wol kwijtraken. Dit tot gevolg dat het schaap niet meer in balans is en zo kan omvallen met alle gevolgen van dien. Ook heeft het een grote kans dat het de ziekte Myiasis kan oplopen vanwege de vliegen die eitjes in de vacht gaan leggen.

Wanneer schapen scheren?

Mei en juni zijn de maanden waar het meest de schapen worden geschoren. De warme zomerdagen moeten er dan nog beginnen en de vliegen die Myiasis kunnen veroorzaken zijn dan ook nog niet erg lang actief. Wil je toch het risico op deze ziekte beperken, dan kun je al scheren in maart of april.

Klik om te stemmen
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]