Schapen houden als hobby

Schapen houden. Veel mensen houden schapen voor de hobby, bijvoorbeeld om het gras kort te houden. Professioneel schapen houden kan voor de wol, schapenmelk of voor het vlees. Op deze pagina lees je informatie over het houden van schapen.

Hoeveel grond heb je nodig voor schapen houden?

Voor een kudde van 5 schapen heb je een halve hectare wei nodig. Hoe meer grond hoe beter, want dan kun je de schapen af en toe omweiden.

Omhein de wei met schapengaas en houten palen. Nu er sinds kort weer wolven in Nederland zijn kun je de schapen ’s nachts op stal zetten of je omheining degelijk versterken met meerdere electrische draden. Dit is niet in alle regio’s noodzakelijk, maar wel verstandig in de provincies Gelderland, Overijssel, Noord Brabant, Limburg, Groningen, Friesland en Drenthe.

Om schapen te kunnen houden heb je een UBN (registratie) nodig en het is verplicht om de schapen oormerken te laten dragen.

Hoe verzorg je een schaap?

Als je wil starten met schapen houden is het wel handig om je in te lezen over de verzorging. Schapen eten ’s zomers gras zo lang er voldoende staat, in de winter voer je ze bij met hooi. Maak dagelijks een rondje langs de schapen. Hebben ze voldoende water en voer? Is er niemand ontsnapt? Gedragen ze zich normaal? Schapen kunnen o. a. last hebben van parasieten, blauwtong, problemen met de spijsvertering, myasis (vooral ’s zomers) en van hun hoeven (klauwen).

Het scheren van de schapen kan myasis voorkomen. Scheer na de langste dag.

In de stal kun je een liksteen plaatsen voor de nodige zouten en mineralen.

Leer de schapen van jongs af aan om in de hand te zijn, dat is makkelijk als je ze een keer moet vangen, bijvoorbeeld als ze naar de hoefsmid moeten voor klauw bekappen. Je kunt ze ook leren mee te lopen aan een schapenhalster.

Schapen scheren – Hoe scheer je een schaap?

Bij de meeste rassen is het nodig om ze te scheren met een speciale schapenscheermachine. Een goed moment is na de langste dag en als het al een paar dagen wat warmer is geweest. De schapenvacht moet droog zijn. Het schaap moet niet al te veel hebben gegeten, anders kan ze last krijgen van haar ingewanden. (Scheerziekte).

Tips voor het scheren van schapen

  • Een goede schapenscheermachine is het halve werk, bijv van Lister, Heiniger, Liscop of Aesculap.
  • Geef de schapenscheermachine af en toe een druppeltje olie
  • Maak de wol schoon, verwijder stro en klitten
  • Is er een wondje? Ontsmet deze dan met jodium
  • Ontworm de schapen tegelijkertijd en bekap de klauwen
  • Zet de schapen niet direct in de hete zon als het warm is

Bekijk alle schapenscheermachines