Schapen houden als hobby

Zelf schapen houden als hobby of particulier is zeker mogelijk en kan gedaan worden om bijvoorbeeld het gras kort te houden, voor plezier of eventueel om te fokken. Vooraf informatie lezen wat de voor- en nadelen zijn en zo weten waaraan je begint is verstandig. Of wil je professioneel schapen houden dan kan dat voor de wol, schapenmelk of voor het vlees maar hier komt zeker genoeg bij kijken. Op deze pagina lees je informatie over het houden van schapen.

Hoeveel grond heb je nodig voor schapen houden?

Voor een kudde van 5 schapen heb je een halve hectare wei nodig. Hoe meer grond hoe beter, want dan kun je de schapen af en toe omweiden. Aanvullend voer is ook nodig mocht er niet genoeg oppervlakte beschikbaar zijn.

Omhein de wei met schapengaas en houten palen. Nu er sinds kort weer wolven in Nederland zijn kun je de schapen ’s nachts op stal zetten of je omheining degelijk versterken met meerdere elektrische draden. Dit is niet in alle regio’s noodzakelijk, maar wel verstandig in de provincies Gelderland, Overijssel, Noord Brabant, Limburg, Groningen, Friesland en Drenthe.

Om schapen te kunnen houden heb je een UBN (registratie) nodig en het is verplicht om de schapen oormerken te laten dragen. Hou ook altijd rekening mee dat een schaap wel een leeftijd kan behalen tot 20 jaar.

Hoe verzorg je een schaap?

Als je wil starten met schapen houden is het wel handig om je in te lezen over de verzorging. Schapen eten ’s zomers gras zo lang er voldoende staat, in de winter voer je ze bij met hooi. Maak dagelijks een rondje langs de schapen. Hebben ze voldoende water en voer? Is er niemand ontsnapt? Gedragen ze zich normaal? Schapen kunnen o. a. last hebben van parasieten, blauwtong, problemen met de spijsvertering, myiasis (vooral ’s zomers) en van hun hoeven (klauwen).

Als de koudere dagen weer aanbreken dan kun je ervoor kiezen om de schapen op stal te zetten. Bij een dichte stal blijven de dieren binnen tot de kou voorbij is. Maar in een open stal kunnen de schapen zelf kiezen of ze naar buiten gaan of binnen blijven om te schuilen. De dieren zal je ook moeten voeren en in de stal kun je altijd een liksteen plaatsen voor de nodige zouten en mineralen.

Leer de schapen van jongs af aan om in de hand te zijn, dat is makkelijk als je ze een keer moet vangen, bijvoorbeeld als ze naar de hoefsmid moeten voor klauw bekappen. Je kunt ze ook leren mee te lopen aan een schapenhalster.

Het scheren van de schapen kan myiasis, schurft en andere gezondheidsklachten voorkomen. Bij een te dikke vacht is het omvallen ook zeker mogelijk en kunnen ze niet zelfstandig meer terug op hun poten staan. Ligt het schaap een lange tijd op de rug dan kan het hieraan doodgaan. Je zal het schaap zelf moeten omdraaien dus minimaal twee keer per dag de schapen checken is altijd verstandig.

Hoe scheer je een schaap?

Bij de meeste rassen is het nodig om ze te scheren met een speciale schapenscheermachine. Een goed moment is als het al een paar dagen wat warmer is geweest zodat het vet in de vacht warm is en het scheren makkelijker gaat. Vroeger was scheren in mei of juni gangbaar maar steeds meer schapenhouders kiezen ervoor om al eerder te scheren omdat het al vroeger warmer wordt. Dit is ter voorkoming van ziektes zoals Myiasis dat een gevolg is vande bromvliegen die in April actief worden of eerder als het al vroeg in het jaar warm is.

Hier komt ook best wat bij kijken en hier hebben wij ook een speciale pagina over geschreven: Hoe schapen scheren. Onder andere de schapenvacht moet droog zijn, het schaap moet niet al te veel hebben gegeten omdat ze anders last kan krijgen van haar ingewanden. (Scheerziekte). En een goede scheermachine is erg belangrijk zoals de Heiniger Xpert.

Heiniger Xpert 2-speed

Tips voor het scheren van schapen

  • Een goede schapenscheermachine is het halve werk, bijv van Lister, Heiniger, Liscop of Aesculap.
  • Geef de schapenscheermachine af en toe een druppeltje olie
  • Maak de wol schoon, verwijder stro en klitten
  • Is er een wondje? Ontsmet deze dan met jodium
  • Ontworm de schapen tegelijkertijd en bekap de klauwen
  • Zet de schapen niet direct in de hete zon als het warm is

Bekijk alle schapenscheermachines