Poedel trimmen, knippen en scheren

Wil je zelf de vacht van de poedel trimmen of scheren? De poedel heeft een lastige vacht maar met het juiste materiaal, geduld en voorzichtigheid kun je het model krijgen die je wenst. Informatie en tips over hoe je het beste kan knippen, trimmen en scheren lees je hier in dit artikel.

Hoe Poedel trimmen?

Een poedel heeft een lastige vacht om te trimmen en is voorzichtigheid geboden. Het heeft namelijk goede onderhoud nodig wat klitten en vervilting kan voorkomen. Dit is beter voor de hond maar ook voor het trimmen van de poedel.

Clipr Ultimate

Beste poedel tondeuse

 • Geschikt voor alle hondenvachten
 • Weinig trillingen en geluid
 • Draadloos, met extra accu
 • Groot aanbod in scheerkoppen
 • Lange levensduur en garantie

Dit kan je ook doen door elke dag de vacht te kammen om klitten te voorkomen. Dit hoef je geen lange tijd te doen maar als je elke dag kort door de vacht gaat maakt het een stuk makkelijker om de poedel te trimmen of scheren. En dit is ook beter voor de hond zelf omdat het borstelen makkelijk blijft en ze er geen hekel aan krijgen.

Om kosten van de trimsalon te besparen is het ook mogelijk om zelf de poedel te scheren. Hou er wel rekening mee dat de meeste poedels een de lastige, dikke vacht hebben waar een sterke tondeuse voor nodig is. Heeft de poedel nog geen ervaring met het trimmen of scheren van de vacht, dan is het beter om eerst de hond goed te laten wennen aan de geluiden en trillingen van de tondeuse.

Voordat je de poedel gaat trimmen maakt een goede wasbeurt het makkelijker voor de schaar of tondeuse. Na het wassen doe je borstelen en föhnen met een hondenföhn tegelijk zodat de vacht goed opgeborsteld is.

Hoe een poedel scheren?

Om een poedel te scheren heb je een goede hondentondeuse nodig en is voorzichtigheid geboden. Voordat je gaat scheren kun je de poedel wassen en borstel je daarna de haren. Kam ook eventuele klitten weg zodat het scheren makkelijker gaat. Een borstel met kromme pennen is ideaal voor de vacht van een poedel zoals de Activet borstel groen.

Ons advies is ook om een goede keuze te maken en investeren in een hondentondeuse van hoge kwaliteit. Op termijn bespaar je hier geld mee omdat je de poedel niet meer naar de trimmer hoeft te brengen. Wanneer de tondeuse niet krachtig genoeg is kan dit voor onveilige situaties zorgen en kan de vast komen te zitten in de vacht. Goedkopere modellen kunnen ook snel slijtage vertonen en warm worden.

Poedel scheren
Bij een lange vacht kan je de poedel trimmen, scheren of knippen.

Ga altijd voorzichtig te werk en het is ook mogelijk om eerst navraag te doen bij een trimsalon hoe je het beste de hond kan scheren. En er is ook meer informatie en video’s te vinden op het internet.

Poedel trimmen met tondeuse

Een veelgebruikte hondentondeuse is de Andis UltraEdge AGC of Clipr Ultimate welke behoren tot de beste tondeuses is voor thuisgebruik. De veelzijdigheid en grote aanbod aan scheerkoppen maken dit model zeer geschikt voor de meeste hondenvachten. Zo kun je de poedel scheren in het model en haarlengte wat jouw voorkeur heeft. Deze tondeuse wordt ook vaak gebruikt bij Boomer, Labradoodle, Maltezer, Shih Tzu en andere honden.

Clipr Ultimate

Beste poedel tondeuse

 • Geschikt voor alle hondenvachten
 • Weinig trillingen en geluid
 • Draadloos, met extra accu
 • Groot aanbod in scheerkoppen
 • Lange levensduur en garantie

Of ben je op zoek naar een professionele tondeuse? In de trimsalons wordt vaak de Aesculap Favorita gebruikt en heeft ook een speciale poedel scheerkopjes met verschillende lengtes.

Poedel snuit scheren

Het snuitje van de poedel kun je voorzichtig scheren op een lengte van 2-3mm. Let wel op dat je niet boven de ogen knipt of scheert anders kan dit voor een vreemde blik of uitdrukking zorgen.

Poedel knippen

Kies je voor een poedel model waarbij je de vacht moet knippen dan is dit ook mogelijk. Zoals al eerder vermeldt is kun je het beste eerst de poedel goed wassen voordat je gaat knippen. Daarna borstel je de vacht terwijl je het droog maakt met de föhn. Zo kun je makkelijker kammen en de vacht knippen tot het gewenste resultaat.

Een video over hoe je een poedel kan trimmen en scheren.

Tips

 • Heeft de poedel nog geen ervaring met het geluid van een tondeuse dan is het beter om eerst de hond te laten wennen aan echt geluid. Zet de hondentondeuse een paar keer aan zonder te scheren en later kun je ook de tondeuse over de rug laten glijden zonder dat je daadwerkelijk scheert. De poedel raakt zo gewend aan het geluid en de trillingen waardoor het scheren gemakkelijker gaat.
 • Wanneer je nog geen ervaring heeft kun je eerst ook een keer de poedel naar de trimsalon brengen. Zo zie je hoe de trimmer te werk gaat bij jouw hond en kun je eventueel om tips en advies vragen.
 • Wil je de vacht van de poedel scheren, zorg dan voor een hondentondeuse van hoge kwaliteit met een verwisselbaar scheerkopsysteem. Zo kun je verschillende lengtes en modellen scheren.

Veelgestelde vragen:

Hoe vaak een poedel trimmen?

De vacht van de poedel moet regelmatig getrimd worden. Voor de poedel is een goede onderhoud en vachtverzorging erg belangrijk en kun je het beste elke 6 weken de poedel laten trimmen. Je kunt de hond ook zelf trimmen en scheren, hierover lees je meer.

Hoe het beste de poedel scheren?

Om de poedel te scheren is een krachtige hondentondeuse een vereiste. Poedels hebben namelijk een lastige vacht waarbij je goed materiaal en geduld voor nodig heb. Ga altijd voorzichtig te werk zodat het een mooi resultaat wordt zonder problemen voor de hond en jezelf.
Voordat je gaat scheren eerst de hond wassen en indien mogelijk de vacht droog föhnen terwijl je borstelt. Zo kan de tondeuse en kam makkelijk door de vacht gaan. Het hangt af in welk model je de poedel wilt scheren maar een tondeuse met verschillende scheerlengtes is wel een vereiste. Lees hier meer.

Kun je zelf een poedel trimmen?

Dit is zeker mogelijk, ook wanneer je nog weinig ervaring hier mee heeft. Het is wel belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat en de tijd hiervoor neemt omdat de vacht veel onderhoud vergt. Meestal hebben poedels een lastige, dikke vacht en is een krachtige hondentondeuse nodig om geen problemen te geven. In dit artikel lees je meer informatie en tips over een poedel trimmen. Maar het is ook mogelijk dat je meer informatie vraagt bij een trimsalon hoe het beste de vacht getrimd word. Of breng de poedel eerst een keer naar de trimsalon waarbij je kijkt hoe de vachtverzorging werkt.