Een paardrijcap is enorm belangrijk tijdens het paardrijden. Je hoofd beschermen kan het verschil maken want je weet nooit wat er kan gebeuren. Kies daarom voor een goede cap zodat je veilig paard kan rijden. Op deze pagina lees je meer informatie over het kopen van een veilige paardrijcap.
Bescherming
Enkele jaren geleden was er een onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en daarin bleek Een paardrijcap beschermt de ruiter tijdens een val. Ze zijn speciaal ontworpen om het hoofd te beschermen voor een letsel met gevolgen. Daarom is dit een belangrijk om te dragen tijdens het paardrijden. Iedereen is wel eens (bijna) van een paard gevallen of kent iemand die blij was met een veiligheidshelm. Paarden blijven soms onvoorspelbaar en een ongeluk zit in een klein hoekje. Tegenwoordig is er genoeg keuze in paardrijcaps dus er is er altijd wel één die bij je outfit past.
Onderzoek naar letsels
In 2015 is er een onderzoek geweest naar letsels in de ruitersport. Hierin werd ook gekeken naar de uitrusting die de ruiters hadden. Hieronder vind je een kleine samenvatting met een link naar de bron.
Samenvatting onderzoek
Begin 2015 was er een onderzoek van Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG) over letsels in de ruitersport. Daaruit bleek dat er jaarlijks bijna 10.000 ruiters waren die op Spoedeisende Hulp komen. Van deze ruiters was maar liefst 40% kind of jongvolwassene met leeftijden van 10 tot 19 jaar.
Een groot gedeelte van deze ongevallen komt door het vallen van een paard of tijdens het verzorgen. De meest voorkomende letsels hebben met het hoofd te maken en zijn hoofd-, hersen-, nek- en aangezicht letsels. In het uitgebreide artikel kun je lezen dat een paardrijcap minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen dan ruiters zonder cap.
Maar in het onderzoek kwam ook naar voren dat een paardrijcap niet altijd voldoende was en of niet sterk genoeg bleek. Daarom zijn er verschillende keurmerken en normen waaraan een veilige paardrij cap aan moet voldoen. Deze normen worden elke 5 jaar bekeken en eventueel verbeterd. Dit is een onderzoek van 6-7 jaar geleden dus de normen waren toen minder dan heden. Na dit onderzoek is ook een nieuwe veiligheidsnorm ontstaan namelijk de CE VG1 01.040 2014-12 of andere benaming VG-1.
In ieder geval geven de cijfers in dit onderzoek weer dat een veiligheidshelm of cap van belang is. Mocht je dit volledige onderzoek willen lezen, kan je dit hier doen op hun website.
Goede paardrijcap kopen
Je wilt een goede paardrijcap kopen maar waar moet je naar kijken of wat zijn de mogelijkheden? De informatie om de juiste keuze te maken is in enkele alinea’s onderverdeelt om het zo overzichtelijk te houden. Na het lezen hiervan kan je de beste paardrijcap, pet, helm of andere benaming zelf uitzoeken.
Veiligheidsnormen
Om de veiligste cap voor paardrijden te vinden zijn er in Nederland en Europa verschillende veiligheidsnormen waaraan de caps moeten voldoen. Veiligheid is natuurlijk belangrijk want een val kan grote gevolgen en letsels veroorzaken. Er zijn momenteel 3 CE keurmerken die voldoen aan de Europese richtlijnen. Dit geldt voor alle paardrijcaps voor volwassenen en kind.
- CE EN 1348
- CE EN 14572
- CE 01.040 2014-12 of VG1
Het staat ook op volgorde van een basiskeurmerk tot een helm die de zwaarste testen moet doorstaan. De CE EN 1348 is namelijk alleen geschikt voor recreatief gebruik of tijdens de trainingen. In professionele wedstrijden van de ruitersport zijn de normen hoger en is de CE EN 14572 een vereiste. Momenteel heb je ook nog een keurmerk met hogere normen die bekend staat als CE 01.040 2014-12 of VG1. Dit is allebei hetzelfde keurmerk maar er worden hiervoor 2 namen gebruikt. De betere merken zoals BR, QHP, Samshield, Kep Italia en meer maken hier ook steeds meer gebruik van. Let daarom altijd op welk keurmerk de cap heeft want veiligheid staat natuurlijk altijd op de eerste plaats en moet je niet direct op bezuinigen.
Paardrijcap verplicht
Een paardrijcap is al jaren verplicht tijdens wedstrijden en in maneges. Hierop kunnen flinke boetes staan mocht je toch kiezen om zonder cap te rijden in de manege. Ook zijn er steeds meer accommodaties die een veiligheidscertificaat hebben en waar een paardrijcap met de juiste keurmerken verplicht is. Heb je zelf een eigen paard en wil je een ritje maken? Dan is het nog wel jouw keuze! Of de stalhouder heeft regels gemaakt met een verplichting. Maar wij adviseren altijd om een cap te dragen en de redenen zijn genoeg hiervoor en staan ook op deze pagina.
Paardrijcap voor kind
Voor kinderen zijn er ook speciale caps verkrijgbaar. Hier zijn ook kleinere maten in zodat het past op een kinderhoofd. Er zijn ook paardrijcaps voor een kind waarbij de maat verstelbaar is zodat het altijd past.
Materiaal buitenschaal
Er is verschil in materiaal van de veiligheidshelm zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Een cap moet voldoen aan verschillende veiligheidsnormen dus dat heeft niet veel invloed op het materiaal omdat alle caps die wij aanbieden goed zijn gekeurd. Maar meestal zit het verschil in de prijs, uitstraling en het gewicht van de helm. Het materiaal van de binnenschaal behandelen we onder het kopje:
ABS
Wanneer je een paardrijcap met de buitenschaal van ABS materiaal hebt zijn dit vaak caps die door een grote productie gemaakt zijn. Dit is een stevig soort kunststof en redelijk licht van gewicht.
Carbon en titanium
Wil je een cap van de beste kwaliteit dan is een buitenschaal van carbon of titanium beter. Deze kwaliteit is zeer sterk en bovendien ook erg licht van gewicht. Meestal wordt er in caps van dit materiaal ook rekening gehouden met luchtventilatie. Zo heb je minder last van vocht in de helm en blijft het fris. Alleen zijn deze caps wel een stuk duurder dan ABS maar je krijgt er ook betere kwaliteit voor terug.
Maat paardrijcap
Dit is een erg belangrijk onderdeel van de cap. Mocht de maat niet goed zijn, dan is het mogelijk dat het niet de optimale bescherming bied. Of het kan gaan irriteren wanneer het te strak zit of het zit niet lekker wanneer het te groot is. Om de paardrijcap maat meten kun je op verschillende manieren doen.
De meest gebruikte manier is het meten van de hoofdomtrek. Dit kan je doen met een meetlint iets boven de wenkbrauwen meten. De plek waar ongeveer de rand van de cap zou zitten. Je krijgt dan een getal in centimeters en dit is gelijk de maat van de paardrijcap. Gelukkig heb je hiervoor geen speciale maattabel nodig maar is je hoofdomtrek 56 cm dan is de paardrijcap maat 56 geschikt. Soms heeft zit de cap in het begin nog een beetje strak door de binnenvoering. Deze vormt zich na verloop van tijd aan de vorm van je hoofd. Is je hoofdomtrek tussen 2 getallen zoals bijvoorbeeld 54 of 55. Kies dan voor 55 zodat het niet te strak komt te zitten. Sommige paardrijcaps zijn verstelbaar en kun je nog aanpassen zodat de maat precies goed is en je veilig kan paard rijden.
Uitvoeringen
Er zijn enorm veel soorten caps verkrijgbaar. Zo kun je kiezen tussen verschillende kleuren zoals bruin, roze zwart of andere kleur. Maar je kan ook kiezen voor een chique uitstraling of een cap met glitters diamantjes of strass steentjes. De buitenkant van de paardrijcap kan ook een fluweel laagje hebben als dit jouw voorkeur is. Of heb je liever een cap met de vlag van Friesland? Zelfs dit is mogelijk!
Kortom, er is altijd wel een veiligheidshelm die naar jouw wensen is.
Merken
Naast veel uitvoeringen, heb je ook keuze uit verschillende merken. Veel bekende merken in de paardenwereld hebben ook caps in hun assortiment zoals BR, Harry’s Horse en QHP. Maar ook Decathlon heeft een eigen lijn op de merkt gezet namelijk de Paardrijcap Fouganza.
Naast Decathlon hebben ook veel andere grotere websites zoals Epplejeck, Divoza en DeKroo een ruime keuze aan rijhelmen.
Heb je een voorkeur voor een ander merk? Hier zie je nog meer merken: BR, Casco, Harry’s Horse, Horka, Kep Italia, Samshield en Uvex. Dit zijn ze niet allemaal maar neem gerust een kijkje in het assortiment.
Tips
- Wil je dat de cap langer meegaat? Bewaar het dan op een droge en schone plek en niet rechtstreeks in het zonlicht.
- Vervang je cap elke 8 jaar. Hier zijn de richtlijnen wel verschillend omdat er ook adviseren om elke 5 jaar een nieuwe cap aan te schaffen om zo de veiligheid te waarborgen.
- Heb je een (kleine) val gemaakt. Vervang dan jouw veiligheidshelm of laat het nakijken door een expert of er geen beschadigingen in de cap zitten die onzichtbaar zijn.