Paardendeken

Paardendekens heeft elk paard nodig. Om de beste paardendeken uit te kiezen, hangt af van enkele factoren. Heb je een geschoren paard? Dan heb je iets dikkere dekens nodig dan een ongeschoren paard. Let wel op dat je niet te dikke dekens neemt, anders kan het paard gaan zweten. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om de juiste deken uit te kiezen.

Verschillende soorten paardendekens

Er zijn verschillende soorten paarden dekens voor elke situatie of jaargetij. Om alles overzichtelijk te houden, worden de dekens per categorie weergegeven. Deze kun je vinden wanneer je op de blauwe knop klikt. Onderaan de pagina vind je ook de rubriek met veelgestelde vragen, mocht je er niet uitkomen.

Met een regendeken bescherm je het paard tegen weer en wind. Gemaakt van sterke nylon ribstof of andere waterdichte stoffen. Voor elk jaargetij is er een andere dikte beschikbaar.

Een winterdeken is onmisbaar in de winter. Als het weer gaat vriezen bescherm je hiermee je paard. Het houd je paard warm, ook na het rijden. Verkrijgbaar in verschillende diktes van 50 gram tot 400 gram.

Het paard blijft koel tijdens de warme dagen. En als er weer koudere temperaturen aankomen, is deze zomerdeken ook zeer geschikt. Wordt ook gebruikt als een dunne deken in de stal of tijdens transport.

Staldekens zijn geschikt voor paarden die last hebben van wisselende weersomstandigheden en vaak op stal staan. Geschoren paarden hebben deze deken zeker nodig om zich warm te houden.

Extra onderdeken nodig voor je huidige deken? Hiermee kan je verschillende diktes combineren en zo het beste je paard beschermen tegen kou. Als je de onderdeken buiten wilt gebruiken, combineer deze dan met een regendeken of andere deken speciaal voor buiten.

Is je paard net geschoren en je wilt naar buiten? Gebruik dan een uitrijdeken. Hierdoor warmen de spieren op en blijven deze warm. Ook te gebruiken voor andere omstandigheden.

Vanwege de ademende stof neemt een zweetdeken het zweet op en werkt dit naar buiten. Zo blijft het paard warm en droogt het op wanneer het veel gezweet heeft. Erg belangrijk om te gebruiken wanneer de temperatuur laag is.

Veel last van vliegen of andere insecten? Dit kan irritaties veroorzaken, zorg daarom altijd voor een vliegendeken. Deze zijn er in verschillende modellen onder andere met hals of zonder hals.

Deze lijken op vliegendekens maar het verschil is dat deze speciaal gemaakt zijn voor paarden met zomereczeem. Hierdoor kunnen zelfs de kleinste mugjes niet bij het paard komen. De eczeemdeken is een aanrader voor elk paard die hier last van heeft!

Welke paardendeken kopen?

Paardendekens kunnen soms best prijzig zijn. Iedereen wilt natuurlijk een goedkope paardendeken en de beste kwaliteit. Maar de goedkoopste paardendekens zijn niet altijd gelijk de juiste deken voor jouw paard. Voordat je een keuze maakt voor een deken, is het belangrijk om vooraf te informeren wat de juiste keuze is. Daarna kan je altijd nog kijken of er ergens een paardendeken sale is. Hier vind je regelmatig paardendeken aanbiedingen met flinke korting.

Welke soorten paardendekens zijn er?

Hoeveel gram moet een paardendeken zijn?

Wanneer je een deken wilt kopen, kun je kiezen uit verschillende gram hoeveelheden. Zo heb je paardendekens van 0 gram, 50 gram, 100 gram, 150 gram, 200 gram, 300 gram of 400 gram. Maar hoeveel vulling heb je nu nodig? Dit hangt af van de weersomstandigheden, temperatuur, seizoen en ook of het paard geschoren is. Vaak wordt gebruik gemaakt van deze indicaties:

  • Meer dan 15 graden, is geen deken nodig. Of gebruik een paardendeken van 0 gram bij slecht weer.
  • Tussen 10-15 graden, dunne deken. Vaak wordt een paardendeken 100 gram of minder gebruikt.
  • Tussen 0-10 graden, wat dikkere deken. Een paardendeken 200 gram tot 300 gram is voldoende.
  • Onder 0 graden, dikke deken. Gebruik dan een paardendeken 300 gram tot 400 gram vulling.

Let wel altijd op dat het paard niet gaat zweten, daarom kan het voorkomen dat je overdag soms een andere deken moet gebruiken dan de wat koudere nachten. Oudere paarden kunnen ook soms minder goed tegen de kou dan jonge paarden. Dus voor elk paard is het verschillend hoeveel gram de deken moet zijn. Je kan ook kiezen om het paard te scheren met een paarden scheerapparaat. Daarna kan je een iets dikkere deken gebruiken zodat het paard beter warm blijft.

Van welk materiaal zijn paarden dekens?

Paardendekens worden gemaakt van verschillende materialen. Zo heeft een regendeken een waterdichte stof en geschikt voor verschillende weersomstandigheden. Maar welk materiaal het ook is, elke materiaal heeft zo zijn eigenschappen en voordelen. Kijk altijd vooraf van welk materiaal het gemaakt is. Hier zie je een lijstje van de meest gebruikt materialen.

  • Paardendekens van wol. Dit wordt het meeste gebruikt voor warme dekens. Een deken van wol heeft een speciale werking want zweet van het paard gaat via het wol naar buiten. Hierdoor wordt de vacht van het paard droger en blijft deze toch goed warm.
  • Fleece paardendekens. Dit wordt vaak gebruik bij zweetdekens omdat het materiaal licht is en beter ademt. Je paard blijft warm maar het zweet wordt goed naar buiten afgevoerd.
  • Paardendekens van nylon. Dit voorkomt plekken van het schuren.
  • Paardendekens van katoen. Dit materiaal is absorberend en goed ademend. Daarom geschikt voor de zomer en warme dagen.

Wat is de beste kwaliteit?

De kwaliteit van een paard deken worden weergegeven in Denier (D). Bij veel gebruik krijgt de deken natuurlijk veel te verduren en moet de stof zeker niet snel slijten. Als je wilt weten of de stof van de deken sterk genoeg is, kijk je hoeveel Denier het is. Hoe hoger het cijfer is, hoe sterker de stof is. Boven de 600D is de deken sterk, en boven de 1200 Denier vallen de dekens onder zeer sterk en kan je er een lange tijd mee doen. Goedkope paardendekens zijn vaak niet sterk genoeg dus moet je weer snel vervangen en daarom kan het alsnog een stuk duurder uitvallen. Als je gelijk kiest voor een sterke paardendeken van een hoog cijfer in Denier, dan heb je een veel langere levensduur.

Paardendeken met hals of zonder hals?

Naast het materiaal zijn er ook nog verschillende varianten van een deken. Zo zijn er paardendekens zonder hals maar ook verkrijgbaar met hals. Of misschien vind je een deken met een los halsstuk of halve hals makkelijker. Er zijn keuzes genoeg om aan jouw eisen te voldoen.
Paardendekens met hals bieden extra bescherming aan voor het paard tijdens de winter. Ook op de nek zweet het paard en wanneer de koude dagen aanbreken, kan dit niet lekker zijn voor het paard. Daarom kan je er voor kiezen om een deken met hals te gebruiken voor buiten.

Hoe onderhoud ik de deken?

Goede onderhoud is belangrijk voor de levensduur van de dekens. Als je een sterke deken hebt, dan kan deze jaren meegaan mocht je goed onderhoud doen. Als je gebruik maakt van koud water (zeker niet warmer dan 30 graden) en alleen de wasmiddelen gebruikt die de fabrikant voorschrijft. Voorkomt dit slijtage en kan je er zo langer gebruik van maken.

Wil je de paardendeken wassen? Probeer dit dan te doen in een speciale paardendeken wasserij. Deze zijn gespecialiseerd om de dekens goed te wassen en eventueel te impregneren. En kunnen ze gelijk ook de paardendeken repareren, mochten er kleine reparaties nodig zijn. Impregneren is zeker belangrijk voor de waterdichte paardendekens. Want na een wasbeurt wordt de werking meestal wat minder waterafstotend.

Wil je toch een dunne paardendeken wassen, is dit zeker mogelijk in jouw eigen wasmachine. De andere dekens zijn vaak te dik ervoor. Als je deze zelf wast, zorg dan wel voor de juiste wasmiddelen want anders kan dit zorgen voor allergische reacties op het paard. Na het wassen kun je de dekens op een speciale paardendeken rek hangen om het zo goed mogelijk te laten drogen.

Paardendeken met naam

Wil je de paardendeken bedrukken? En zoek je een paardendeken met naam van bijvoorbeeld je sponsor? Dit is zeker mogelijk met de speciale borduurservice. Je kunt kiezen om de naam van het paard, sponsor of eventueel het logo van jouw club toe te voegen. Dit is mogelijk voor je deken, zadeldek of jas. Meer informatie kun je vinden op deze pagina: Paardendeken met naam bedrukken.

Welke dekenmaat?

Er is natuurlijk een groot verschil tussen een deken voor een Friese paard of een Shetland deken. Maar als je nog niet eerder een deken heeft aangeschaft, denk je vast van welk dekenmaat heeft mijn paard? Dit kan je makkelijk zelf meten en daarbij heb je de onder- en bovenlengte nodig en soms ook de schofthoogte. Om de onderlengte te meten meet je vanaf de borst tot de bil. De bovenlengte is de lengte tussen de schouders tot de staart. De schofthoogte bereken je vanaf de grond tot en met de schoft.

Het kan verschillen per merk welke maten je moet berekenen. Of hoe je deze moet berekenen dus wanneer je een goede en mooie deken heeft gezien, is het van belang om de goede paardendeken maten te kiezen. Hier vind je meer informatie over de dekenmaten: Bekijk hier alle maattabellen van paardendekens per merk.
Onderaan de pagina vind je de maattabellen van de merken: BR, DKR Sports, Harry’s Horse, Kentucky Horsewear en QHP.

Veelgestelde vragen:

Hoe moet ik mijn paardendeken meten?

Elk paardenras heeft zo zijn kenmerken en kunnen een andere deken nodig hebben. Dus voordat je een deken gaat kopen is het belangrijk dat je eerst het paard meet. Je hebt 2 of 3 maten nodig, de schofthoogte, onderlengte en bovenlengte. Dit kan wel per merk verschillen. Hier zie je hoe je deze kan meten.

Wanneer kan de paardendeken af?

Wanneer het ’s nachts niet meer vriest en overdag warmer is dan 15 graden, kun je de paardeken af doen. Je kan ook kiezen voor een dunnere deken wanneer het nog iets kouder is dan 15 graden. Maar als je ziet dat het paard gaat zweten, is het tijd om de deken af te doen.

Wanneer paardendeken opleggen?

Boven de 15 graden heeft het paard nog geen deken nodig. Tussen 10-15 graden, is een 0 tot 100 gram deken voldoende. Word het kouder en tussen 0-10 graden, kies dan voor een 200 tot 300 gram paardendeken. Wanneer het gaat vriezen kun je een dikke winterdeken van 300 tot 400 gram opleggen.

Hoeveel gram is nodig voor paardendeken?

Dit hangt af van de temperatuur en of het paard is geschoren. Wanneer het tussen de 10 en 15 graden is, kun je een 0 tot 100 gram deken gebruiken. Tussen de 0 en 10 graden kies je een 200 tot 300 gram paardendeken. Onder het nulpunt is het advies een dikke deken van 300 tot 400 gram.

Kun je een paardendeken waterdicht maken?

De regendekens voor paarden zijn van een waterdichte stof gemaakt. Wanneer je deze wast kun je het gelijk impregneren zodat het weer waterafstotend word. Een paardendeken die niet van een waterdichte stof gemaakt is, kan je moeilijk volledig waterdicht maken omdat het voornamelijk in de stof zelf moet zitten. Daarom is het verstandig om altijd voor een regendeken te kiezen die daarvoor ontworpen is. Je kan ook altijd een 0 gram regendeken gebruiken, met daaronder een onderdeken of andere deken die niet waterafstotend is.

Hoe kan je zien of de deken sterk is?

De samenstelling van de deken wordt weergegeven in Denier. Is het boven de 600D+? Dan kan je zeggen dat de deken vrij sterk is en niet snel zal slijten. Alles boven de 1200D, is een zeer sterke deken. En heeft een lange levensduur

Kan je paardendekens zelf wassen?

De dikkere dekens passen niet in het wasmachine. Daarom is het advies om eigenlijk alle dekens te laten wassen door een speciale paardendeken wasserij. Mocht je toch kiezen om de dunne dekens zelf te wassen is dit zeker mogelijk. Maar maak eerst wel het materiaal goed schoon zodat er geen haar en zand meer aan zit. En gebruik speciale wasmiddelen die paarden kunnen verdragen anders kunnen er allergische reacties ontstaan. En was zeker nooit warmer dan 30 graden, en met meer dan 400 toeren.

Klik om te stemmen
[Totaal: 7 Gemiddeld: 5]