Maltezer trimmen

Je kan ervoor kiezen om zelf je Maltezer trimmen, knippen of scheren. Maar wat heb je hiervoor nodig, en hoe kan je het beste zelf de Maltezer trimmen? Tips over de vachtverzorging kan je hier vinden.

Hoe Maltezer trimmen?

Wanneer je de hond elke keer naar de trimsalon brengt, kan het in de kosten gaan lopen. Of het is mogelijk dat de Maltezer een mindere ervaring heeft opgelopen met een trimmer. Door zelf je Maltezer te trimmen kan je dit voorkomen en kan zelf de vacht trimmen wanneer je wilt.

Het is alleen belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt wat veilig is voor de hond maar ook wat het trimmen, knippen of scheren makkelijker maakt. En ook is voorzichtigheid geboden omdat de hond altijd kan bewegen of een onverwachte beweging maakt.

Zeker wanneer je het hoofdje bijwerkt moet je hiervoor uitkijken. Probeer eerst voorzichtig een beginnetje met het bijwerken van de pootjes of snuitje om te zien hoe de Maltezer hierop reageert.

Clipr Ultimate

Beste Maltezer tondeuse

 • Geschikt voor alle hondenvachten
 • Weinig trillingen en geluid
 • Draadloos, met extra accu
 • Groot aanbod in scheerkoppen
 • Lange levensduur en garantie

Maltezer knippen of scheren?

De haren van een Maltezer kan je korter maken zodat het weer in een mooi modelletje is. En lange haren kunnen sneller klitten veroorzaken dus is de Maltezer knippen of scheren een onderdeel van de vachtverzorging.

Als je dit voor de eerste keer zelf wilt doen is zoals eerder gezegd beter om te kijken hoe de hond hierop reageert. Misschien vind je het lastig genoeg om dan zelf de Maltezer te trimmen. Doe eerst rustig de hond borstelen en kammen en begin daarna met de haartjes rond de voetzolen weg te knippen. Daarna kan je het ook bij het snuitje doen en kijken of de Maltezer dit toelaat.

Het kan zijn dat het een lastige opgave word omdat de hond teveel beweegt en dat je het misschien toch liever door een trimsalon laat trimmen. Mocht je al eerder ervaring hebben met het trimmen van jouw huisdier, dan hoef je dit niet te doen. Maar het is wel belangrijk dat je materiaal van goede kwaliteit gebruikt.

Maltezer scheren

Hoe je het beste een Maltezer kan scheren kan je leren door eerst bij een trimsalon te kijken hoe ze jouw Maltezer scheren. Eventueel kan je ook nog video’s kijken op YouTube zodat je een beter beeld hebt hoe je dit het beste kan doen. In het begin zal het misschien lastig zijn en kan je aan de vacht zien dat je gescheerd hebt. Maar dit zal na meer ervaring steeds beter gaan.

Wanneer je voor de eerste keer je Maltezer zelf scheert of knipt is het beter om niet gelijk erg kort te knippen. Mocht het resultaat toch niet naar wens zijn, dan kan je het zelf nog bijwerken of laten bijwerken door iemand met meer ervaring. Het is wel belangrijk dat je een goede tondeuse voor Maltezers gebruikt omdat dit ook veel invloed heeft op het resultaat.

dierentondeuse
De vacht van Shih Tzu, Maltezers en andere honden kan je scheren.

Hondentondeuse

Zo kan je beter kiezen voor een sterke kwaliteit hondentondeuse die ook meerdere scheerkoppen kan gebruiken. Zo kan je verschillende lengtes scheren en gaat dit ook een langere tijd mee. Investeer wel in een goed merk hondentondeuse bijvoorbeeld Andis, Oster of Wahl. En kies niet voor een goedkoper model om kosten te besparen.

Vaak zijn goedkopere varianten van een stuk mindere kwaliteit en gaat het na een paar scheerbeurten al slijtage vertonen. Dit kan onveilige situaties creëren wat niet ten goede komt voor de hond en de vacht. Ook zijn goedkopere modellen meestal niet sterk genoeg en kunnen warm worden en vastlopen. Het gevolg kan zijn dat je dan weer een nieuwe tondeuse moet kopen of alsnog naar een trimsalon moet gaan om het tegenvallende resultaat weg te werken.

Goede hondentondeuse Maltezer

Clipr Ultimate

Beste Maltezer tondeuse

 • Geschikt voor alle hondenvachten
 • Weinig trillingen en geluid
 • Draadloos, met extra accu
 • Groot aanbod in scheerkoppen
 • Lange levensduur en garantie

De Clipr Ultimate 2-speed is één van de beste tondeuses voor Maltezers. Het wordt namelijk voor veel verschillende vachten gebruikt omdat het veelzijdig en krachtig is. Het heeft een groot aanbod aan scheerkoppen en opzetkammen waardoor je altijd de juiste haarlengte kan scheren. En met 2 verschillende scheersnelheden heb je weinig moeite om de Maltezer te scheren. Alternatief is de: Andis AGC Ultra Edge.

Voor een goede hondentondeuse om een Maltezer te scheren valt de prijs ook nog mee als je er jarenlang mee kan doen. In het begin is het altijd duur om een tondeuse en scheerkoppen aan te schaffen maar dit kan je wel besparen door er jarenlang gemak van te hebben. Nog niet overtuigd, lees de meer dan 100+ reviews van 5 sterren. Deze tondeuse wordt ook veel gebruikt voor Poedels, Shih Tzu, Boomer, Lhasa Apso en andere honden.

Maltezer knippen

Je kan natuurlijk ook de voorkeur hebben om de vacht van een Maltezer te knippen. Dit kan ook soms mooier resultaat geven dan scheren maar dit kan veel tijd kosten. Gebruik hiervoor altijd wel een schaar die speciaal voor hondenvachten is en gebruik geen normale schaar omdat deze er niet voor geschikt zijn. Je kan ook gebruik maken van een effileerschaar voor honden.

Maltezer trimset

 • Geschikt voor alle vachten
 • 5-delig compleet set

Je kan eventueel wel een tondeuse gebruiken om het lijfje te scheren. En de pootjes en kop met een schaar knippen, dit wordt ook vaak gedaan. Iedereen die zelf een Maltezer wilt trimmen heeft een andere voorkeur of werkwijze.

Tips

Wat je ook kan doen is om de hond een keer naar de trimsalon te brengen. En mocht de Maltezer goed in model zijn, dan is het alleen nog elke keer bijwerken. Zo heb je altijd een richtlijn hoe je de vacht het beste kan knippen of scheren.

Je kan ook hier meer informatie vinden over: hoe hond scheren. En zoek je meer informatie over een honden tondeuse, hier vind je een complete pagina hierover.

Hier heb je ook nog een video over hoe je een Maltezer kan trimmen.

Veelgestelde vragen:

Hoe vaak Maltezer trimmen?

Meestal rond de 3-4 maanden kan je de Maltezer een trimbeurt geven. De haartjes tussen de voetkussentjes en pootjes kunnen dan bijgewerkt worden samen met de haartjes rond de oren. Ook kan je de vacht korten knippen of scheren zodat de hond er weer mooi uitziet of om klitten te voorkomen.

Maltezer knippen of scheren?

Dit hangt af wat de voorkeur is. Zo kan je een Maltezer knippen of scheren, dit maakt niet veel verschil. Als je korter haar wilt dan kies men er meestal voor om te scheren. Maar dit kan ook weer krulvorming tot gevolg hebben. Langere haren krullen minder snel dan wanneer je het kort houd. Dit kan wel per vacht verschillend zijn. Knippen kan je ook rond de pootjes en snuitje doen en zo alles bijwerken. Het lijfje kan je eventueel wel scheren dan.

Kan je zelf Maltezer trimmen?

Ja het is zeker mogelijk om je Maltezer zelf te trimmen. In het begin zal het misschien oefenen zijn maar door ervaring gaat het steeds beter. Het beste kan je eerst bij de trimsalon zelf kijken wanneer deze jouw Maltezer trimt of om advies daar vragen. Ook kan je video’s kijken op internet om zo het beste resultaat te krijgen. Met de informatie in dit artikel weet je ook al meer over hoe je een hond kan trimmen.