Lhasa Apso trimmen, knippen of scheren

Een Lhasa Apso heeft een langharige, dubbele vacht maar sommige mensen kiezen er voor om de vacht kort geknipt te houden. Dit scheelt borstelen en het is makkelijker om de vacht schoon te houden en ter voorkomen van klitten. In ieder geval elke Lhasa Apso moet je trimmen, knippen of scheren. Wat je het beste kan doen en op welke manier kun je hier lezen.

Lhasa Apso trimmen en knippen

De vacht van de Lhasa Apso heeft een goede verzorging nodig omdat anders de lange haren kunnen klitten of vervilten. Regelmatig borstelen en ook eens in de paar maanden een trimsalon bezoeken is wel nodig voor de hond.

In de trimsalon hebben ze genoeg ervaringen met het knippen of scheren van honden en kan je ook een voorkeur geven van het model waarin je de Lhasa Apso wilt knippen. Zo kan je het kortharig doen omdat dit minder onderhoud vraagt en ook kan dit mooi staan bij het hondje. Om kosten te besparen op de trimsalon is het ook mogelijk om eventueel zelf de hond te trimmen of scheren.

Zelf je hond trimmen en knippen kan moeilijk lijken maar toch wordt dit vaak gedaan. Tegenwoordig is er genoeg informatie en video’s die je kan kijken en ook door het zelf trimmen doe je ervaring op waardoor het elke keer beter gaat. Goed materiaal is een belangrijke factor en is het verstandige om een goede hondentondeuse te hebben en verschillende effileerscharen.

De vacht trimmen kun je ook doen met een enkele effileerschaar en hiervoor zijn verschillende technieken. Zo kan je een kam tegenin de haarrichting doen zodat de haren zo op de kam vallen en op de juiste lengte geknipt worden. Maar worden er ook technieken gebruikt die wat meer vaardigheid vergen. Hier zijn ook genoeg video’s over en ook onderaan de pagina hebben wij een video toegevoegd.

Lhasa Apso scheren
De langharige vacht van een Lhasa Apso heeft een goede verzorging nodig.

Trimset voor Lhasa Apso

  • Geschikt voor alle vachten
  • 5-delig compleet set

Hoe de pootjes, buik en achterste bijwerken?

Heeft de Lhasa Apso lange haren tussen de pootjes dan kan je deze eerst knippen met een schaar. Later kan je het eventueel bijwerken met een tondeuse maar het is ook mogelijk om dit alleen met de schaar te doen. Gebruik je de hondentondeuse om de haartjes tussen de poten te scheren, dan kan je de standaard maat van 1.5mm gebruiken.

Voor de buik en achterste is het ook beter om de haartjes te scheren. Dit voorkomt dat er viezigheid blijft hangen maar hier is wel moet je wel voorzichtig te werk gaan omdat dit gevoelige plekjes zijn. Zeker als je de Lhasa Apso bij de liezen gaat scheren moet dit wel veilig gebeuren want deze huid is erg gevoelig. De hond moet dan wil rustig blijven staan wanneer je zelf gaat scheren en ook moet je de handen vrij hebben zodat je alles goed onder controle hebt. Ook hiervoor kun je een korte stand gebruiken van 1.5mm.

In een trimsalon staat de hond vaak vast op een speciale trimtafel voor honden en heb je zelf genoeg bewegingsruimte en staat de hond veilig vast en is de kans op bewegingen iets minder. Of je nu tijdens het trimmen aan het knippen of scheren bent, een rustige hond is belangrijk en de kans op onverwachte bewegingen moet beperkt worden. Begin daarom eerst altijd rustig aan en ga niet gelijk de hele vacht onder handen nemen. Probeer bijvoorbeeld eerst de pootjes bij te werken en kijken hoe de hond reageert.

Lhasa Apso scheren

De Lhasa Apso scheren wordt ook vaak gedaan omdat dit een stuk sneller gaat en ook de wens is van het baasje. Nu klinkt scheren gelijk of je de vacht kort maakt maar er zijn ook opzetkammen van bijvoorbeeld 50mm waarmee je makkelijk de vacht op één lengte kan doen zonder dat het erg kort wordt.

Bij langharige honden kan ook bijvoorbeeld de gehele buik wat korter geschoren worden om klitvorming en vuil te voorkomen. Het is ook allemaal afhankelijk van het model waarin je het hondje wilt scheren en de trimsalon kan hiermee helpen of tips geven.

Als je een voorkeur hebt voor een korte vacht dan zijn hier handige scheerkopjes voor om de Lhasa Apso te scheren. De haarlengte kan je dan zelf kiezen wat je mooi vind en hiervoor zijn ook verschillende scheerkopjes en opzetkammen voor. Wil je wat meer inlezen over hoe je het beste een hond scheert dan lees je dit op onze pagina: hoe een hond scheren.

Andis ultraedge AGC

Zeer geschikt voor het scheren van alle hondenvachten waaronder de Lhasa Apso. Het heeft een universele snap-on scheerkoppensysteem waardoor er een groot aanbod is aan scheerkoppen en opzetkammen voor alle haarlengtes. Met 2 scheersnelheden ga je moeiteloos door de vacht en dankzij de goede kwaliteit kan je met het juiste onderhoud hier jarenlang plezier van hebben. Het ligt ook nog goed in de hand en is een hoog beoordeelde hondentondeuse.

Liever een draadloze variant die vergelijkbaar is? De Clipr hondentondeuse is het nieuwste apparaat op de markt met veel positieve ervaring vanwege gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit.

Tips voor een veilige trimbeurt

  • Heb je nog een Lhasa Apso pup dan is het ook goed om soms rustig naar een trimsalon te gaan. De pup leert dan al te wennen aan de vachtverzorging en ook is de trimsalon al herkenbaar mocht je in te toekomst de vacht meer knippen of scheren. Dit kan later een hoop schelen en is de hond een stuk rustiger wat tot snellere en veiligere scheersessies kan leiden.
  • Laat de hond altijd eerst wennen aan het apparatuur dat je gebruikt. Een hond kan bang zijn van het geluid van een hondentondeuse, gebruik je deze dan gelijk om de vacht te scheren dan kan dit tot onveilige situaties leiden. Af en toe het geluid laten horen van een scheermachine zonder dat de hond in de trimsalon is of je zelf een trimbeurt geeft kan hierbij flink helpen. Zo is het geluid al herkenbaar en dit kan vanaf jongs af aan al geleerd worden.
  • Voordat je zelf jouw Lhasa Apso gaat knippen, trimmen of scheren is het goed om eerst navraag te doen bij de trimsalon. Deze kan tips geven hoe je dit het beste kan doen maar het is ook mogelijk dat je eerst een keer een volledige trimbeurt meekijkt bij de trimmer. Zo weet je welke technieken ze gebruiken voor het model van de hond.
Lhasa Apso knippen
Kijk hoe ze jouw hond trimmen bij de trimsalon. Zo kan je technieken en tips leren.
  • Ga je zelf de vacht trimmen of scheren geef dan eerst de hond een goede wasbeurt. Dit maakt het borstelen een stuk makkelijker en kun je ook eventuele klitten wegkammen. Schone haren is ook veel beter en veiliger als je een tondeuse gebruikt.
  • Gebruik altijd tondeuses en scharen van goede kwaliteit omdat anders tot onveilige situaties kan leiden. De hondentondeuse kan vastlopen en warm worden in de vacht en ook de scharen kunnen (snel) bot zijn waardoor je weer nieuw materiaal moet kopen. Een goede investering kan op termijn een goedkoper blijken. De Andis AGC UltraEdge of Clipr hondentondeuse zijn uitstekende keuzes voor elke hondenvacht.

Video van het trimmen van een Lhasa Apso

Het is zeker mogelijk om zelf de Lhasa Apso te trimmen, knippen of scheren maar voorzichtigheid is hier wel geboden. Met de stijgende kosten van de trimsalons is een investering in goede trimspullen op termijn een goedkopere keuze. In het begin zal misschien niet het beste resultaat te zien zijn maar met het juiste materiaal en de ervaring kan dit in de toekomst beter gaan.

Op YouTube zijn er verschillende video’s te zien waarin de Lhasa Apso wordt getrimd en geschoren. Het is beter om een aantal video’s te bekijken zodat je weet welke technieken er zijn en hoe dit het beste aangepakt kan worden. Wij hebben een video geselecteerd wat erg duidelijk is en waar je veel van kunt leren.

Veelgestelde vragen:

Voordelen van een kort geknipte Lhasa Apso?

Wanneer je de vacht kort wilt houden van de Lhasa Apso dan scheelt dit veel tijd in de vachtverzorging. Dit is vaak een praktische keuze omdat er minder vuil in de vacht blijft hangen en ook hoef je dan minder te borstelen. Regelmatig de hond trimmen zorgt ervoor dat de vacht er mooi blijft uitzien en ook dat je het makkelijker kan onderhouden.

Kan je een Lhasa Apso scheren?

Ja, dit is zeker mogelijk. De pootjes, buik en achterste worden vaak bijgewerkt met een tondeuse maar ook wanneer je de vacht kort wilt houden is dit het makkelijkst met een scheermachine. Dit wordt vaak in de trimsalon gedaan door ervaren trimmers maar het is ook mogelijk om dit eventueel zelf te doen. Met goede producten ben je al een eind op weg en dit kan ook veel kosten besparen in de toekomst. Hier kun je ook meer video’s over zien.

Hoe vaak een Lhasa Apso trimmen?

Het is afhankelijk van het model en lengte van de vacht maar voor een knip of scheervacht is het beste om elke 2 tot 4 maanden de Lhasa Apso te trimmen. Ook speelt een rol hoe vaak je de vacht borstelt en of je het kort geknipt wil hebben. Een goede vachtverzorging is belangrijk omdat er anders vuil in de haren blijft hangen en klitten tot gevolg.