Katten scheren

Elk kattenras heeft een andere vacht. Zo zullen langharige katten sneller geschoren moeten worden dan kortharige. Of kan je de kat scheren vanwege de warmte. Of last van vilt of klitten en je kat trimmen lukt niet?

De meeste katten houden er niet van om geschoren te worden. Daarom brengt men de kat naar een trimsalon of een dierenarts om zo hun vacht te laten scheren. Ze geven daar een kalmeringsmiddeltje en soms wordt er gebruik gemaakt van narcose. Maar mocht je kat al meer ervaring hebben met het scheren en je ziet dat het er weinig problemen oplevert, kan je dit ook zelf thuis scheren. Doe dit altijd wel eerst in overleg met de dierenarts, en deze kan eventueel een kalmeringsmiddel aanleveren. Doe alles wel eerst goed voorbereiden en ga zorgvuldig te werk om zo de gezondheid van het dier niet in gevaar te brengen. Een kat is moeilijker te scheren dan een hond, die meestal makkelijker er mee omgaat.

Waarom katten scheren?

 • Bij vervilte vachten is het altijd raadzaam om deze te scheren.
 • Langharige katten hebben soms moeite om hun vacht schoon te houden. Wanneer je onder ander de buik korter scheert, blijft deze schoner en veroorzaakt het ook minder klitten.
 • Minder klitten, sommige katten hebben veel last van klitten. De klitten kunnen problemen veroorzaken op de huid zoals verkleuring en littekenvorming. Korter scheren is een uitkomst.
 • Warmte. Wanneer de kat last heeft van de warmte, kan je de vacht iets korter scheren.
 • Minder haarballen, katten kunnen vaak haarballen braken wanneer deze teveel lange haren binnen krijgen.
 • Minder haarverlies.
 • Model scheren. Voor betere verzorging van de kat kun je het weer terug in model scheren. Vaak wordt het dan in de vorm van een leeuw geschoren. Dus heeft het een korte of lange kraag en behoud het zijn haren op de voorpoten, achterpoten en staart.

Waarom kat zelf scheren?

Besparing van de kosten. Wanneer je regelmatig je kat scheert of meerdere katten heeft, kunnen de kosten oplopen. Wanneer je het naar de trimsalon of dierenarts brengt is de prijs voor een kat volledig scheren rond de 40-50 euro. Wil je de kat gedeeltelijk scheren zoals alleen de onderkant en de rest alleen bijwerken, dan zijn de kosten rond de 25-30 euro. Als je een kattentondeuse koopt, dan is het een eenmalige aanschaf en kun je het zelf doen.  

Welke tondeuse is geschikt?

Deze kattentondeuse is geschikt voor het scheren van katten, honden en andere dieren. Trilt weinig en maakt niet veel lawaai. Je kan er ook verschillende scheerkoppen op bevestigen zodat je altijd de juiste lengte kan toepassen.

Tips voor katten scheren:

Wil je zelf de kat scheren, bekijk hier de tips:

 • BELANGRIJK: gebruik bij een kat nooit een tondeuse voor mensen. Deze zijn geschikt voor het haar van mensen en niet voor dieren vanwege de textuur. Bovendien zijn de scheerkoppen en messen anders. Zo kun je flink de huid en vacht beschadigen van jouw kat.
 • Overleg eerst met de dierenarts, die kan je de juiste tips geven over je kattensoort en zorg eventueel voor een kalmeringsmiddel.
 • Probeer het samen met iemand te doen die je kan helpen om de kat vast te houden. Doe het wel met iemand die de kat al kent en in vertrouwen neemt.
 • Zorg voor een stille tondeuse en scheer op lage stand. Dit trilt minder en geeft weinig lawaai zodat de kat minder snel bang zal worden.
 • Extra voorzichtig bij de billen, oksels en andere huidplooien. Daar is de huid dun en erg gevoelig.
 • Scheer met de groeirichting mee, en zorg ervoor dat er niet teveel druk op het scheerapparaat is. Zo scheer je de haartjes niet te kort.

Hier vind je meer tondeuses voor katten scheren.

Mocht je het toch niet vertrouwen om zelf je kat te scheren, dan is het beter om het aan een trimsalon of dierenarts te laten doen. Daar gaat ook onze voorkeur naar uit.

Kun je katten scheren?

Ja dit is zeker mogelijk. Wanneer de vacht van de kat vervilt is of het heeft last van veel klitten, kun je het kort scheren. Dit kan zowel bij kort- als langharige katten. Je kan kiezen of je dit door een trimsalon laat doen, of misschien wil je het zelf doen. Lees hierover meer.

Hoe vaak mijn kat scheren?

Je hebt natuurlijk veel verschillende soorten katten en vachten. Dus dit kan flink verschillen hoeveel je het moet scheren. Maar gemiddeld gezien kun je de kat 2 tot 3 keer per jaar laten scheren. Of eventueel zelf doen, meer tips lees je hierover in het artikel.

Kun je een maine coon scheren?

De maine coon zal regelmatig naar de trimmer moeten gaan voor de vacht. Het is ook mogelijk om de haren in te korten d.m.v. scheren. Voordat je dit doet, is het beter om hier meer informatie over te lezen over katten scheren. En of je dit bij de trimsalon doet, of zelf wilt gaan doen.