Katten scheren

Elk kattenras heeft een andere soort vacht. Je kunt er voor kiezen om de vacht van langharige katten te scheren zodat de vachtverzorging beter gaat en er minder last is van vilt of klitten. Tijdens de zomer kan je ook overwegen om de kat te scheren vanwege de warmte. Of je nu een Maine Coon hebt of een ander ras, hier lees je meer informatie en tips om een veilige en goede scheerbeurt te geven. Ook kunnen wij door onze ervaring een goede tondeuse aanbevelen.

In het algemeen worden katten niet zo heel vaak geschoren omdat dit meestal niet nodig is als de vacht in een goede staat is. Toch zijn er een aantal (medische) redenen dat men er toch voor kiest om de vacht volledig of gedeeltelijk te scheren. Katten zelf houden er niet van om geschoren te worden en daarom wordt het huisdier in de meeste gevallen naar een trimsalon of dierenarts gebracht. Mocht het nodig zijn dan kan daar ook een kalmeringsmiddeltje gebruikt worden of soms zelfs narcose.

Het kan ook zijn dat de kat al weer meer ervaring heeft met het scheren van de vacht. Als je merkt dat het niet te stressvol is en weinig problemen oplevert dan is het ook mogelijk om de kat zelf thuis te scheren. Het beste is dan wel om eerst nog contact op te nemen met de huidige trimsalon of dierenarts om meer specifieke informatie en tips. Een goede voorbereiding is belangrijk en zorgvuldig te werk gaan zorgt ervoor dat de gezondheid en veiligheid niet in gevaar brengt. Zo is het scheren van een kat een stuk moeilijker dan een hond die vaak makkelijker hiermee omgaan.

Waarom katten scheren?

Er zijn meerdere redenen waarom je de vacht van de kat kunt scheren. Daarnaast kan het bijvoorbeeld ook bij de langharige Maine Coon fijner zijn als je met de tondeuse de haren op de buik wat inkort.

 • Bij vervilte vachten is het altijd raadzaam om deze te scheren.
 • Langharige katten hebben soms moeite om hun vacht schoon te houden. Wanneer je onder ander de buik korter scheert, blijft deze schoner en veroorzaakt het ook minder klitten.
 • Minder klitten, sommige katten hebben veel last van klitten. De klitten kunnen problemen veroorzaken op de huid zoals verkleuring en littekenvorming. Korter scheren is een uitkomst.
 • Warmte. Wanneer de kat last heeft van de warmte, kan je de vacht iets korter scheren.
 • Minder haarballen, katten kunnen vaak haarballen braken wanneer deze teveel lange haren binnen krijgen.
 • Minder haarverlies.
 • Model scheren. Voor betere verzorging van de kat kun je het weer terug in model scheren. Vaak wordt het dan in de vorm van een leeuw geschoren. Dus heeft het een korte of lange kraag en behoud het zijn haren op de voorpoten, achterpoten en staart.

Waarom de kat zelf scheren?

Vaak wordt door kostenbesparing gekozen om zelf de kat te scheren. Zeker wanneer je regelmatig de vacht moet behandelen of bij meerdere katten de haren wilt inkorten, kan dit aardig in de kosten lopen. Het volledig scheren van een kat is bij de trimsalon of dierenarts al snel 40-50 euro en het bijwerken of alleen de onderkant scheren is vaak ook al 25-30 euro. Koop je dus zelf een kattentondeuse dan is dit een eenmalige aanschaf en heb je het er al redelijk snel uit.

Naast de kosten is het ook makkelijker als je zelf de kat scheert. Je kan het zelf doen op jouw tijdstip maar ook in de vertrouwde omgeving van de kat. Dit zorgt ervoor dat de kat rustig blijft en minder stress ervaart. Je bent als baasje ook bekend met de kat en weet hoe je het beste moet omgaan tijdens de trimbeurt wat ook minder stress geeft. Ook kun je ervoor kiezen om de vacht sneller bij te werken mocht dit nodig zijn.

Welke tondeuse is geschikt?

Deze kattentondeuse is geschikt voor het scheren van katten, honden en andere dieren. Trilt weinig en maakt niet veel lawaai. Je kan er ook verschillende scheerkoppen op bevestigen zodat je altijd de juiste lengte kan toepassen. Zo zijn er verschillende tondeuses voor honden die je ook voor katten kunt gebruiken. Wij hebben voor de Clipr gekozen omdat het één van de nieuwste modellen is met de beste prijs / kwaliteitverhouding.

Clipr Kattentondeuse

Draadloze kattentondeuse die geen moeite heeft met het scheren van alle soorten vachten. De krachtige motor met een goede koeling heeft twee scheersnelheden waardoor je moeiteloos door de haren heen gaat. Het heeft een verwisselbare scheerkop en ook is het mogelijk om opzetkammen te gebruiken.

De accuduur is ongeveer twee uur en momenteel is er een aanbieding en worden er twee accu’s geleverd zodat je altijd een accu beschikbaar heeft. Het heeft een ergonomisch ontwerp en ligt fijn in de hand waardoor je goede grip heeft tijdens het scheren.

Ideale tondeuse voor Maine Coon of andere langharige katten. Met een groot aanbod aan scheerkopjes scheer je altijd de lengte die je nodig hebt. Meer informatie lees je bij de tondeuse zelf.

Tips voor katten scheren:

Je kunt er ook voor kiezen om zelf de kat trimmen of te scheren. Lees hier enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat het scheren veilig verloopt en je een mooi resultaat krijgt. Hou wel rekening mee dat katten een dunnere, gevoeligere huid hebben dan bijvoorbeeld honden. Voorzichtigheid is altijd geboden en gebruik materiaal van goede kwaliteit.

 • BELANGRIJK: gebruik bij een kat nooit een tondeuse voor mensen. Deze zijn geschikt voor het haar van mensen en niet voor dieren vanwege de textuur. Bovendien zijn de scheerkoppen en messen anders. Zo kun je flink de huid en vacht beschadigen van jouw kat.
 • Overleg eerst met de dierenarts, die kan je de juiste tips geven over je kattensoort en zorg eventueel voor een kalmeringsmiddel.
 • Probeer het samen met iemand te doen die je kan helpen om de kat vast te houden. Doe het wel met iemand die de kat al kent en in vertrouwen neemt.
 • Om de kat een veilig gevoel te geven is het goed om in een rustige, vertrouwde omgeving de kat te scheren.
 • Zorg voor een stille tondeuse en scheer op lage stand. Dit trilt minder en geeft weinig lawaai zodat de kat minder snel bang zal worden.
 • Extra voorzichtig bij de billen, oksels en andere huidplooien. Daar is de huid dun en erg gevoelig.
 • Scheer met de groeirichting mee, en zorg ervoor dat er niet teveel druk op het scheerapparaat is. Zo scheer je de haartjes niet te kort.
 • Wees geduldig en neem de tijd. Zo kan je ook af en toe de kat geruststellen daar een kleine pauze te nemen. Zeker wanneer de kat nog niet veel ervaring heeft met scheren, kan dit erg stressvol zijn.

Mocht je het toch niet vertrouwen om zelf je kat te scheren, dan is het beter om het aan een trimsalon of dierenarts te laten doen.

Veelgestelde vragen:

Ja dit is zeker mogelijk. Wanneer de vacht van de kat vervilt is of het heeft last van veel klitten, kun je het kort scheren. Dit kan zowel bij kort- als langharige katten. Dit kan je laten doen door een trimsalon maar het is ook zeker mogelijk om eventueel zelf de vacht te scheren. Lees eerst wel hierover meer informatie en tips en schaf een goede tondeuse aan.

Het is afhankelijk van de vacht hoe vaak je de kat hoeft te scheren. Het kan namelijk flink verschillen bij elk ras maar gemiddeld zou het ongeveer 2 tot 3 keer per jaar kunnen. Langharige katten of met een dikke ondervacht kunnen sneller last krijgen van klitten. Regelmatig borstelen en de vacht goed verzorgen kan voorkomen dat er klitvorming ontstaat wat kan leiden tot het scheren van de vacht.

Een Maine Coon heeft een vacht die goed onderhoud nodig heeft en regelmatig geborsteld moet worden. Door de vacht goed te verzorgen is af en toe een bezoekje aan de trimsalon nodig. Het is ook mogelijk om daar de haren wat in te korten door te scheren met een tondeuse. Wil je liever zelf de Maine Coon scheren en verzorgen dan is dit ook zeker mogelijk met de juiste informatie en tips. En zeker niet onbelangrijk, een tondeuse voor Maine Coon moet van goede kwaliteit zijn om verdere problemen te voorkomen tijdens het scheren.