Kat trimmen

Hoe moet je jouw kat trimmen? Kan je dit laten doen bij een professionele trimsalon of kan dit eventueel ook zelf? In dit artikel kun je meer lezen over het trimmen van katten.

Voordeel van katten trimmen

Als je katten hebt met middellang tot lange haren is het wel verstandig om regelmatig het te laten trimmen. Wanneer je regelmatig je kat laat trimmen blijft de vacht een stuk luchtiger. Zo kan je makkelijker met je kam door de vacht heen en is dit beter voor de kat en jezelf. Zo voorkomt het ook vilt en klitten in de vacht. Het verschilt per kattensoort hoe vaak je de kat trimt. Het ene soort is ook meer vatbaar voor klitten dan de ander. Ook als je kat veel last heeft van haarballen is trimmen ook wel een goede uitkomst.

Bij de kortharige katten hoef je alleen te trimmen wanneer ze veel verharen. Je kan ze dan ontwollen om zo klitten en viltvorming te voorkomen. Wanneer je dit tijdig doet is het geen probleem om het zelf in huis te doen. Mocht het echter teveel worden dan kan je altijd een trimsalon opzoeken, die hebben ervaring met katten trimmen.

Oudere katten of een kat met overgewicht kunnen soms niet meer erg goed de vacht zelf onderhouden. Hierdoor kunnen er sneller klitten ontstaan. Wanneer je af en toe de vacht trimt, voorkom je problemen.

Wat kun je trimmen?

Je hoeft de kat niet altijd volledig te trimmen. Het ligt eraan welke vacht de kat heeft maar soms is alleen de kop, buik of achterkant trimmen genoeg.

Volledig trimmen

Bij een trimsalon kun je er voor kiezen om je kat volledig te laten trimmen. Dit kan je doen wanneer je een kat hebt met halflang tot lange haren. Ze doen dan de vacht plukken en ontwollen omdat dit losse wolhaartjes klitten kunnen veroorzaken. Wanneer je regelmatig je kat doet trimmen, zorg je ervoor dat de vacht goed blijft. Twee tot vier keer per jaar is het wel verstandig om een trimsalon op te zoeken of dit zelf te doen.

Kop trimmen

Vooral bij de Perzische katten wordt vaak alleen de kop getrimd. De haren van de wangen worden geplukt. Haren rondom de oren worden geknipt en ook worden vaak boven de neus en tussen de ogen de haren zo geknipt dat de kat een vriendelijker uiterlijk krijgt.

Buik trimmen

Bij sommige katten kun je de buik kort scheren. Dit gebeurd vaak bij langharige katten om zo minder last te krijgen van klitten op de buik en oksels. Wanneer ze lang haar hebben kan het ook voorkomen dat ze meer moeite moeten doen om de lange haren schoon te houden.

Achterkant trimmen

Als je kat last heeft om de achterkant schoon te houden, kun je de haren rond de anus en billen scheren. Hierdoor blijft er minder viezigheid hangen en is zeker bij langharige katten wel een uitkomst.

Zelf je kat trimmen?

Heb je veel katten of wil je gewoon liever je kat zelf trimmen? Dan is dit zeker mogelijk en scheelt weer kosten en bezoekjes aan een trimsalon of de katten trimsalon aan huis. Zorg wel dat je een goede kam aanschaft voor katten.

Met de juiste borstel kun je alle katten prima zelf borstelen. Na het borstelen kun je haren en onderwol plukken die nog overgebleven is. Als je de kat daarna weer wast en nog een keer doet borstelen, is je kat goed getrimd. Kijk hier voor goede kattenborstels.

Hoe vaak?

  • Kortharige katten: Elke 3 maanden omdat dan de onderwol weer terug is.
  • Langharige katten: Minimaal 2 keer per jaar. Onderwol duurt langer voor het terug is maar wel meer kans op klitvorming.
  • Oude, zieke katten of met overgewicht is het verstandiger om minimaal 4 keer per jaar te plukken en trimmen.

Kat scheren

Het kan gebeuren dat de vacht erg vervilt is of veel klitten heeft. Katten trimmen wordt dan een stuk lastiger en is het soms beter om de kat te scheren met een kattentondeuse. Of je hebt een langharige kat en je wil de buik van de kat korter scheren omdat het moeilijk schoon is te houden en klitten veroorzaakt. Dit kan je laten doen door een trimsalon, dierenarts of eventueel zelf doen. Meer informatie en tips kun je lezen in het artikel: Katten scheren of kijk bij de kattentondeuse.

Wat is de prijs van kat trimmen?

De gemiddelde prijs ligt bij de trimsalons tussen de 40 en 50 euro. Wil je toch liever zelf je kat trimmen of scheren, dan is dit ook mogelijk met de juiste voorbereidingen en materiaal. Hierover kun je meer informatie en tips vinden.