Hooiruif paard en koe

Wil je voedselverspilling voorkomen? Of zoek je een ruif voor buiten zodat het hooi droog blijft en niet veel zand blijft plakken? Hier vind je meer informatie over hooiruiven voor paarden of andere dieren.

Waarom is een hooiruif belangrijk?

Voor paarden is het erg belangrijk om hooi bij te voeren. Dit hebben paarden namelijk altijd nodig, daarom is het zo van belang dat er altijd hooi ter beschikking is. Anders kunnen er complicaties optreden voor de paarden die je zeker wilt voorkomen zoals koliek, maagzweren etc. Dit kun je doen door een hooiruif zelf maken voor je paarden of kiezen voor een tweedehands, maar je kan er ook voor kiezen om gelijk een degelijke ruif te kopen die jaren meegaat. Een andere benaming is de hooiruif slowfeeder. De dieren kunnen langzamer eten door de spijlen, zeker wanneer je gebruik maakt van een hooinet. Dat is veel beter voor de spijsvertering.

10 voordelen van een hooiruif.

hooiruif voor paarden
Hooiruif voor paarden
 • Altijd hooi ter beschikking.
 • Verkrijgbaar met dak, zodat het hooi droog blijft.
 • Minder voedselverspilling.
 • Geen vervuilde hooi want het zand en grond valt naar beneden.
 • Kans op wormen en parasieten verminderd hierdoor.
 • Het hooi wordt niet vertrapt door de dieren zelf.
 • Paarden hebben elk evenveel ruimte tot het hooi.
 • Moeilijker elkaar te verjagen wanneer voernijd optreed.
 • Ze blijven hierdoor rustiger en eten langzamer. Dit is goed voor de spijsvertering.

Hooiruiven voor paarden:

Hier vind je ruiven voor zowel binnen als buiten. Geschikt voor paarden.

Waar moet je opletten?

Ruiven kunnen best prijzig zijn, daarom is het belangrijk om een goede keuze te maken voor jouw situatie. Hoeveel dieren heb je, en waar wil je de ruif plaatsen is een belangrijke factor. Ook zijn er veel keuzes in het materiaal waar het van gemaakt is, zo zijn er hooiruiven van hout, metaal of kunststof. Maar momenteel is er veel aanbod in hoogwaardig gegalvaniseerd staal. Dit is erg duurzaam en van degelijke kwaliteit. Bovendien is het vrij onderhoudsarm omdat het weerbestendig is en eenvoudig te schoonmaken. En in tegenstelling tot houten hooiruiven is deze een stuk lichter in gewicht, wat het makkelijker maakt om te verplaatsen. Sommige ruiven hebben een laag hek, en kunnen de paarden er over springen. Hierdoor wordt alsnog het hooi vies en vertrapt wat kan zorgen voor problemen. Probeer altijd voor een hooiruif met veiligheidshek te kiezen.

Heb je zelf geen voorlader of shovel ter beschikking en heb je wel rondbalen? Dan zijn is er ook een ronde hooiruif voor verkrijgbaar. Dit maakt het wel een stuk makkelijker omdat je deze zelf met de hand rondom de baal kan plaatsen. Ook zijn er verschillende andere vormen zoals rechthoekige of halfronde ruiven.

Sommige ruiven kunnen makkelijk verplaatst worden met een trekker. Via een trekstang welke afneembaar is, kun je deze koppelen aan de trekker. En wanneer de ruif ongevuld is plaatst je deze makkelijk op de juiste plek.

Gebruik deze punten bij je keuze:

 • Van welk materiaal is het gemaakt?
 • Voor hoeveel dieren kun je het gebruiken?
 • Gebruik ik het voor buiten? Kies dan voor een dak.
 • Heeft het een verhoogd hek? Zodat er geen paarden in kunnen springen.
 • Zijn de poten en/of dak in hoogte verstelbaar?

Waar plaats ik de ruif?

Je kan kiezen of dat je de hooiruif buiten wilt plaatsen of binnenin de stal.

Hooiruif paard stal

Als je het voor binnen zoekt dan heb is er de keuze om een vrijstaande voerruif te kiezen die je midden in de stal kan zetten als er paarden samen kunnen staan. Maar je kan ook kiezen voor een ruif die je kunt bevestigen aan de wand of in de hoek. Voor de wand kun je kiezen voor de Patura Hooiruif paard slowfeeder 140L, deze bied plaats voor meerdere paarden. Er is ook een model beschikbaar die je over een hek kan steken. Dit is makkelijk en veilig en ideaal in kraamhokken. Of een goede hooiruif voor pony.

Hooiruif paard buiten

Wanneer je het buiten plaatst is het belangrijk om er één met een dak te kiezen. Dit voorkomt dat de hooi nat en vies wordt wat weer slecht is voor het paard. Als je kiest voor hoogwaardig gegalvaniseerd staal dan heeft het een lange levensduur. Let wel op dat de poten en het dak verstelbaar zijn, zodat je ze altijd naar wens kan aanpassen. Er zijn verschillende groottes, zo zijn er voerruiven voor 1 tot 4 paarden. Maar er zijn er ook waar wel tot 16 paarden tegelijk hooi kunnen eten.

Tips:

 • Leg rondom kunststof grastegels. Wanneer het weer een stuk natter is in de herfst en winter, voorkom je hiermee dat de hele grasmat kapot wordt gelopen. En dan hoeven de paarden niet de hele tijd in de modder te staan.
 • Maak gebruik van een hooinet. Hiermee kan je voorkomen dat de paarden te snel eten. Ze verspillen dan niet alleen meer hooi, maar het is ook beter voor de spijsvertering als ze langzamer eten. Dit net trek je makkelijk over de voerbaal heen en veroorzaakt ook nog eens minder hooistof.
Hooinet voor paarden
Hooinet voor paarden

Hooiruiven voor andere dieren:

Er zijn ook ruiven voor andere dieren zoals koeien en schapen.

Hooiruif koeien

Voor rundvee kun je ook sommige hooiruiven voor paarden gebruiken. In de beschrijvingen van de producten staat of dit mogelijk is. Bij sommige modellen kunnen alleen koeien zonder hoorns gebruik maken.

Hooiruif schapen

Wat is het voordeel van een hooiruif?

Minder voedselverspilling. Altijd hooi ter beschikking. Wordt niet snel vies en daardoor minder kans op ziektes. Rustiger voor de paarden en kunnen langzamer eten. Dat is goed voor de spijsvertering.

Welke hooiruif is geschikt voor binnen?

De Patura hooiruif paard slowfeeder kun je bevestigen aan de wand. En heeft plaats voor meerdere paarden.

Wij hebben ook een groot assortiment aan scheermachines en tondeuses. Mocht je paard een scheerbeurt nodig hebben in de herfst of winter, dan kun je er ook zelf voor kiezen om het te scheren met een tondeuse paard. Heb je dat nog niet eerder gedaan, maar wil je wel weten hoe je dit kan doen? Lees het artikel hier: Hoe paard scheren?