Hoe scheer je een paard? Stappenplan.

Hoe doe je paarden scheren? Een paard scheer je met een goede scheermachine en het fijne scheerwerk doe je met een speciale paarden tondeuse. Het paard moet een schone vacht hebben. Neem de tijd en ga rustig te werk. Volg onderstaand stappenplan om je paard veilig en mooi te scheren.

Liscop Lite

Beste paardenscheermachine

 • Volledige vacht scheren
 • Krachtige motor, 2200 toeren
 • Ergonomische vorm, goede grip
 • Brede scheerkop

Stappenplan ‘hoe scheer je een paard ‘

Belangrijk is dat de vacht van het paard goed schoon is en dat je gebruik maakt van een schone scheermachine met scherpe messen. Mocht het paard erg braaf en rustig zijn dan kan je het alleen scheren. Maar het is altijd handig als er een helpende hand is, zorg er dan wel voor dat je aan dezelfde kant blijft staan. Het is ook goed om je hand tegen het paard te houden zodat je kan voelen dat het paard gespannen wordt tijdens de scheerbeurt. Hier volgen nog enkele tips voor het veilig scheren van paarden en het beste scheerresultaat krijgen:

 • Je begint op de schouder om daarna via de hals naar achteren te werken.
 • Het paardenhoofd en moeilijke of gevoelige plekken scheer je met een tondeuse i.p.v. een scheermachine.
 • Maak lange bewegingen zodat je het mooiste resultaat krijgt. Trek ook altijd de eventuele plooien glad.
 • De scheermessen kunnen warm worden en stroef van het scheren. Goed onderhoud en elke 15 minuten een druppeltje olie is verstandig.
 • Scheer in de buurt van de manen in een mooie rechte lijn. Pas wel op dat je niet de manen mee scheert.
 • Teken met krijt de zadel af zodat er een dekje blijft staan en weet waar je moet scheren.
 • Boven de staart scheer je een mooi driehoekje.
 • Het beste kun je benen scheren door het op te tillen en eventueel op een bokje te zetten. Een paardentondeuse kan hier ook handig voor zijn.
 • Mocht het koud of fris zijn dan leg je al tijdens de scheerbeurt een deken op het paard.

Voor het scheren

Voordat je begint met scheren is het beter om eerst het paard al te laten wennen aan het geluid. Doe af en toe de scheermachine of tondeuse laten draaien zodat hij het geluid hoort en niet schrikt zodra je daadwerkelijk gaat scheren. Zeker als je weet dat het paard onrustig kan worden tijdens het scheren is dit van belang. Dit is veiliger voor het dier en jezelf.

Wil je dat de scheerbeurt snel en soepel verloopt, dan is het verstandig om je paard vooraf te wassen. Doe dit een dag eerder zodat de vacht goed droog en schoon is. Eventueel kun je die avond ook een (dunne) paardendeken over je paard heen doen zodat de vacht niet snel vuil word. Wanneer de vacht schoon is kun je het beste scheerresultaat krijgen.

En zeker niet onbelangrijk is dat je de tijd en ruimte neemt. Kies een rustige plek uit waar het paard zich op goed voelt en ga dan rustig scheren. Eventueel kun je dit ook samen met iemand doen zodat die het paard vast kan houden en kijkt of hij niet onrustig word.

Waar moet je op letten tijdens het scheren?

Wanneer je het hoofd trimt let dan wel op dat je de tastharen niet raakt. Het paard gebruikt deze namelijk voor het beschermen van de ogen. En de haren rondom de neus en mond beschermen het hoofd tegen stoten en onderscheiden van voedsel. Scheer ook de haren in het oor niet weg. Deze houden vuil en insecten buiten en dat wil je zeker voorkomen. Let ook op als je bij de manen scheert dat je niet per ongeluk de manen zelf mee pakt.

Wanneer het paard scheren?

In het najaar is de beste tijd voor paarden scheren. Als het paard een volledige wintervacht heeft, kan je pas gaan scheren. Het kan wel eerder maar het advies is om te wachten wanneer het volledig is. Dit verschilt per paard maar is meestal in Oktober. Het paard kan dan weer een wintervacht ontwikkelen, daarom kun je later nog een keer je paard te scheren. Dit is meestal ongeveer 2-3 maanden later. Dus als je in oktober je paard heeft geschoren, moet je het in Januari nog een keer je paard scheren. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met de 2e keer. Want tot wanneer je een paard kan scheren is maximaal eind Januari / begin Februari. De paarden zijn dan al een tijdje de zomervacht aan het ontwikkelen en daarom is het dan niet meer verstandig.

Paarden scheren in model

Veel mensen kiezen er voor om hun paarden te scheren in model of figuurtjes aan te brengen in de vacht. Het is natuurlijk een persoonlijke keuze voor iedereen voor welk model ze gaan. Maar het meest voorkomende model is Jachtmodel. Hierbij wordt het hele paard geschoren uitgezonderd de zadelplek en de benen. Wanneer het paard ineens een korte vacht heeft, kan het zadel gaan irriteren. De benen blijven behaard vanwege eventuele kou.

Andere modellen zijn dekenmodel, full body clip, laag streepmodel en hoog streepmodel.

Beste keuze voor je paard te scheren

Heb je zelf nog geen scheermachine en wil je toch je paard scheren? Op onze website staat een groot aanbod met scheermachines en tondeuses. Wil je liever eerst wat meer informatie? Bekijk hier een video over scheermachines en wat de beste keuze is.

Het paard is bang voor de scheermachine

Maar hoe scheer je een paard dat bang is voor het scheerapparaat? Meestal is herrie de boosdoener. Als je paard bang is voor het geluid van de scheermachine kun je starten met hem te laten wennen aan het geluid. Zet het scheerapparaat eens aan als hij aan het eten is en herhaal dit steeds tot hij gedesensibiliseerd is. Het helpt als het paard naast een rustige vriend staat die niets om het geluid geeft.

Belangrijk is om het rustig op te bouwen en veiligheid voorop te stellen. Ga niet scheren als het niet veilig is voor jou of je helper. En zorg voor een stil scheerapparaat.

Een stille scheermachine voor paarden

Er zijn hele stille scheermachines voor paarden op de markt, zoals de Liscop Lite. Bekijk dit scheerapparaat hier: scheerapparaten voor paarden

Liscop Lite

Beste paardenscheermachine

 • Volledige vacht scheren
 • Krachtige motor, 2200 toeren
 • Ergonomische vorm, goede grip
 • Brede scheerkop

Weinig lawaai scheelt al enorm! Als je alleen maar de benen wil scheren kun je ook kiezen voor een speciale tondeuse voor paarden zoals de Aesculap Favorita 2. Die trillen ook minder hard, mocht dat de oorzaak van de angst bij je paard zijn.

Veelgestelde vragen:

De meeste mensen scheren het paard 2 keer per jaar. De eerste keer kun je scheren zodra de wintervacht volledig is en dat is meestal in Oktober. En in Januari scheert men het paard nog een keer omdat het dan weer (deels) de wintervacht heeft.

De beste paardenscheermachine is de Liscop Lite wat al jarenlang bewezen heeft één van de topmerken te zijn. Het heeft een krachtige motor en is geschikt voor alle paardenvachten. Met de brede scheerkop heeft het weinig moeite tijdens het scheren en het ligt ook nog eens fijn in de hand vanwege de uitlijning en vorm.