Hoe scheer je een hond? Lees deze tips.

In dit artikel lees je tips over hoe je zelf je hond kunt scheren. Het voordeel van het de hond zelf trimmen is dat je het in alle rust in je eigen omgeving kunt doen. Zorg ervoor dat je de juiste hondentondeuse gebruikt. Bij verschillende vachtlengtes kun je er voor kiezen om je hond te scheren met opzetkammen. Er zijn verschillende honden tondeuse opzetkammen en scheerkoppen beschikbaar.

Bereid de hond voor op het scheren

Plaats de hond op de tafel. Oefen met de hond en maak er een spelletje van. Laat hem rustig wennen aan het geluid van de tondeuse. Als de hond braaf is beloon je hem. Neem de tijd en ga altijd rustig te werk. Het kan ook goed zijn als je ziet dat de hond rustig blijft tijdens de scheerbeurt om een beloning te geven. Dit kan ervoor zorgen dat de volgende keren het steeds makkelijker gaat vanwege de positieve ervaringen.

Zorg voor een schone, droge vacht

Door een schone, droge hondenvacht gaat de tondeuse makkelijker en het is minder vervelend voor de hond. Verwijder klitten met een schaar en pas op dat je niet in de huid knipt. Of nog beter, kam de hond met een ActiVet borstel. Deze zijn zeer geschikt voor het ontklitten en verzorging van de vacht. Eventuele klitten kun je ook voorzichtig uit de vacht knippen. Tijdens het scheren ga je dan soepel door de vacht heen en voorkom je dat de tondeuse aan de vacht trekt of zelfs vast komt te zitten.

Scheer de hond

Gebruik je meerdere scheerkopjes, begin dan altijd met de grove variant. Dit verwijdert de meeste haren waardoor je het makkelijker kan bijwerken voor een mooi resultaat. De lengte van de haren kan ook op bepaalde gebieden verschillend zijn. Meerdere opzetkammen of scheerkopjes zijn wel nodig hiervoor.

Scheer de hond eerst vanaf de kop via de nek naar de schouders. Vervolgens scheer je vanaf de oren via de hals naar beneden. Druk niet door klitten heen en trek de huidplooien van de hond glad.

Nu zijn de voorpoten aan de beurt. Daarna scheer je de rug van de hond en de flanken en scheer door over de achterpoten. Scheer altijd met de haren mee, anders wordt de vacht te kort.

Voorzichtig scheren

Ga altijd voorzichtig te want een hondenhuid is vrij dun en er zijn een aantal plekken extra gevoelig, zoals rondom de genitaliën, de tepels en de ogen. Voorkom dat je per ongeluk in een huidplooi scheert maar trek de de huid ook niet te strak. Neem hier zeker de tijd voor en doe dit op een langzame manier zo soepel mogelijk. Het is niet de bedoeling dat het gaat trekken aan de haren en vacht. Af en toe even rust nemen kan ook goed zijn omdat het voor sommige honden best stressvol kan zijn.

Wil je liever een filmpje bekijken over hoe je het beste je hond kunt scheren? Bekijk dan deze video: Scheerbeurt voor je hond.

Clipr Ultimate

Beste keuze voor thuisgebruik

 • Geschikt voor alle dierenvachten
 • Topkwaliteit, lange levensduur
 • Geluidsarm, weinig trillingen
 • Draadloos, actie nu met 2 accu’s

Andis AGC UltraEdge

 • Geschikt voor alle hondenvachten
 • Stille, koele motor
 • 2 scheersnelheden
 • Ruim aanbod in scheerkoppen

Andis Pulse ZR2

 • Draadloos, met 2 accu’s.
 • Krachtige motor
 • 5 scheersnelheden
 • 2 uur accuduur

Werk met een goede hondentondeuse

De tondeuse uit dit filmpje is de Andis Pulse ZR 2 hondentondeuse. Met een RVS opzetkam. Daarnaast zijn de Andis AGC UltraEdge en Clipr Ultimate zeer geschikt voor het scheren van hondenvachten. Het grote verschil is tussen deze twee is dat de Clipr draadloos is en hierdoor vrij kan bewegen.

Doe nooit je hond scheren met mensen tondeuse

Honden hebben dikker en grover haar. Hierdoor is een mensen tondeuse zeker niet geschikt voor het scheren van honden. Het kan dan vastlopen en erg warm worden. Dit is zeker niet goed voor de machine maar kan ook problemen opleveren bij het dier.
Kies altijd voor een tondeuse voor honden met het juiste scheermes. Je kan het beste je hond scheren met opzetkam die de haarlengte scheert wat jij wilt. Er zijn genoeg keuzes in tondeuses van verschillende topmerken(zoals Aesculap, Andis, Heiniger, Wahl) en prijsklassen. Zo vind je altijd wel één die geschikt voor je is.

Hond scheren of knippen?

Dit hangt af van welk hondenras of vacht het is. Ook de haarlengte is bepalend voor scheren of knippen. Wil je de vacht wat korter hebben, dan kun je de vacht scheren. Maar dit is niet wenselijk bij elke hond. De vachten van Labradoodle, Maltezer, Poedel en Shih Tzu zijn meestal wel geschikt om te scheren. Heeft je hond een ondervacht dan is het beter om te knippen. Dit wordt vaak gedaan met een effileerschaar of een rechte schaar. Als je een hond met ondervacht scheert dan kan dit ervoor zorgen dat het niet meer volledig kan herstellen of dat het erg lang kan duurt voordat de haren weer gaan groeien. Wij hebben ook verschillende andere artikelen geschreven per soort hond zodat je de juiste informatie leest.

Gebruik een effileerschaar

Na het scheren van de hond kun je de vacht nog verder bijwerken. Zo kun je met de effileerschaar de moeilijke plekken zoals rond de ogen, oren of snuit knippen. Heeft de hond een dikke vacht? Dan kan je deze ook uitdunnen met deze trimschaar. Bekijk hier de volledige collectie van effileerschaar hond.