Effileerschaar hond

Effileerscharen gebruik je om de vacht van de hond te knippen of modelleren. Maar wat is nu de beste effileerschaar voor jouw hond? En waarvoor gebruik je een enkel of dubbele schaar? Hieronder zie je ons aanbod en informatie over hoe je een hond kan knippen met een effileerschaar.

Complete sets:

Toivo Effileerscharen - Honden scharenset

Set van 5 stuks. Uitdunschaar, contourschaar, gebogen schaar

5-Delige Huisdier Knipset met Etui - Trimmen Hond of kat

Knipset om uw huisdier te knippen. Ook geschikt voor kat

Scharenset Hond - 8-Delige Scharenset

Geleverd met omlaag gebogen schaar, omhoog gebogen schaar, contourschaar en oor/oog trimschaar.

Scharenset Hond - 8-Delige Scharenset

Veel verkocht trimscharen set. Het maak dure trimsalons overbodig.

Professionele Hondenscharen Set - Extra Veilige Grooming Set - Trimscharen voor Honden

Professionele trimschaar voor de hond. Geleverd met 4 soorten scharen, kam en beschermhoes.

Losse schaar:

Wat is een effileerschaar?

De effileerschaar gebruik je om het haar uit te dunnen van jouw hond. Dit kan je bijvoorbeeld doen na het scheren met een hondentondeuse of je kan het alleen gebruiken voor knippen op gevoelige plaatsen. Bij bange honden is dit veiliger maar ook kun je niet altijd makkelijk deze plekken scheren met een tondeuse. Dit is bijvoorbeeld rond de snuit, oren en ogen van je hond. Natuurlijk hoef je niet de vacht ook te scheren met een trimmer maar kun je het ook alleen stylen en bijwerken met scharen.

Op de schaarbladen van de effileerschaar zitten tandjes die ervoor zorgen dat niet alle haren worden weggeknipt. Zo doe je de vacht uitdunnen of kan je met een enkele effileerschaar bijvoorbeeld lange haren mooi in elkaar laten overlopen.

Verschil enkele of dubbele effileerschaar?

Er zijn verschillende soorten trimscharen om het haar uit te dunnen. Zo kan je de meeste gebruiken voor alle vachtsoorten, uitgezonderd de kortharige of gladharige honden. Maar je hebt ook de effileerschaar hond dubbel of enkel, wat is het verschil?

Hou ook rekening mee dat hoe meer tandjes een schaar heeft, hoe meer haartjes geknipt worden. Het is afhankelijk van de techniek hoe het beste resultaat behaald kan worden. Overmatig de effileerscharen gebruiken kunnen er juist voor zorgen dat de vacht er minder mooi uitgaat zien en een beetje vlekkerig. Een goede techniek en meer ervaring zorgen voor een mooi geknipte volledige vacht.

Hebben de scharen hetzelfde aantal tandjes maar verschilt de lengte wel? Dan is de langere schaar beter voor het gladder maken van de vacht omdat de tandafstand verder is.

Wil je de hond bijwerken op gevoelige plekjes zoals rond de neus, ogen of snuit dan is een hoog aantal tandjes beter. Zo krijg je een net scheerresultaat omdat je nauwkeuriger kan zijn.

Enkele effileerschaar

Bij een enkelzijdige effileerschaar heeft alleen één kant tandjes en is de andere zijde gewoon vlak. Dit zorgt ervoor dat niet alle haren worden weggeknipt maar totaal rond de 30%. Hiermee voorkom je ook dat ziet dat de vacht is geknipt of geschoren en kun je met deze schaar het mooi laten overlopen. Deze schaar is daardoor erg geschikt voor als je onervaren bent en gebruik je meestal als je een model of coupe wilt knippen.

Na het scheren kun je met een enkele effileerschaar goed de vacht bijwerken. Een tondeuse kan lijnen achterlaten en deze kun je dan weer glad maken met deze schaar zodat het een natuurlijke uitstraling geeft. Eventueel kun je ook de dubbele effileerschaar gebruiken om de vacht die dichter op de huid zit te verwijderen of als de hond pluizige oortjes heeft.

Dubbele effileerschaar

Bij de dubbelzijdige effileerschaar hebben allebei de kanten tandjes. Deze schaar knipt rond de 15% van alle haren weg en is prima geschikt voor het uitdunnen van het haar. Ook voor gevoelige plekken is dit geschikt zoals rond de poten, oren of ogen.

Deze schaar is dus het beste geschikt voor honden met een dikkere vacht. Zo kun je de haren uitdunnen en is dit ook beter dan een enkele schaar als de haartjes dicht op de huid bevinden. De enkele uitdunschaar is juist meer geschikt om de hond in een model of coupe te knippen.

Hoe gebruik je de honden trimschaar?

Het is belangrijk om de hondenschaar goed te gebruiken. Eerst moet de vacht goed geborsteld worden, dit zou je kunnen doen met de goede ActiVet borstel. Heeft de hond een dubbele vacht, knip dan niet in de ondervacht. Dit kan er voor zorgen dat er krullen gaan ontstaan. Mocht je hond krullen hebben dan kun je ook gebruik maken van de chunker schaar. Deze grove effileerschaar wordt gebruikt om dikke vachten in model te brengen.


Met de trimschaar kan je wekelijks de lange haren rond de poten en ogen weg knippen. Ook kun je maandelijks kijken of er geen lange haren in de oren groeien. Zodat dit geen complicaties kan opleveren. De enkele uitdunschaar is hiervoor zeer geschikt om de hond een natuurlijke textuur te houden.

Let wel op dat je niet overmatig de volledige vacht knipt met effileerscharen. Dan kan het vlekkerig worden en is het duidelijk te zien dat er in de vacht geknipt is. Bijvoorbeeld na een scheerbeurt is het bijwerken van de vacht wel zeer geschikt met een effileerschaar. En altijd de gevoelige plekjes kun je mooi knippen.

Eventueel kun je de effileerschaar ook voor de kat gebruiken mocht je de vacht willen bijwerken. Een langharige vacht bij katten kan ook onderhoud nodig hebben en hiervoor zijn deze scharen ook zeer geschikt.

Wij geven ook meer informatie over hoe je het beste de hond zelf kan trimmen en scheren. Wil je weten hoe je dit zelf kan doen? Kijk dan hier op: hond scheren met tondeuse.