Dierentondeuse

Ben je op zoek naar een tondeuse voor dieren? Voordat je een keuze maakt om een dierentondeuse te kopen is het goed om eerst meer informatie over de verschillende modellen te lezen. In deze blog leggen wij uit welke verschillende tondeuses er zijn voor dieren.

Overzicht van dierentondeuses

Clipr Ultimate

Beste keuze voor thuisgebruik

 • Geschikt voor alle dierenvachten
 • Topkwaliteit, lange levensduur
 • Draadloos, nu met 2 accu’s
 • Groot aanbod in scheerkoppen

Woodoro dierentondeuse

Meest voordelige keuze

 • Geschikt voor makkelijke vachten
 • Voor hond of kat
 • Compleet trimset en accessoires
 • Inclusief 4 opzetkammen en 2 scheerkoppen

Aesculap Favorita 2 GT104

 • Professionele dierentondeuse
 • Geschikt voor paarden en honden
 • Krachtige motor, duurzame kwaliteit
 • Ergonomisch ontwerp, ligt fijn in de hand

Andis AGCB UltraEdge

 • Eén van de meest verkochte dierentondeuses
 • Veelzijdig, geschikt voor alle dierenvachten
 • 2 scheersnelheden
 • Keuze uit 4 kleuren

Dit is alleen een selectie van de beste dierentondeuses. Op onze website vind je een groot aanbod in verschillende scheermachines en tondeuses in alle prijsklassen.

Wat is een dierentondeuse?

Een dierentondeuse is een tondeuse die speciaal ontworpen is voor een dierenvacht. De scheermessen of scheerkop is niet vergelijkbaar met die van een tondeuse voor mensen. De haren van een dier hebben een andere structuur en dikte en hebben hiervoor een speciale dierentondeuse nodig. Een ‘mensentondeuse’ raden wij ten strengste af omdat dit ongeschikt is.

Ook de goedkopere tondeuses zijn niet altijd de beste keuze omdat deze snel slijtage kunnen vertonen waardoor de messen erg warm worden of blijven hangen tussen de haren. Het is beter om te investeren in goede kwaliteit zodat je hier langer mee kan doen maar belangrijk nog is dat je onveilige situaties kan voorkomen.

Dierentrimmer of dierentondeuse?

Een dierentrimmer kun je gebruiken voor het bijwerken van een dierenvacht. Een tondeuse is meestal krachtiger en is bij sommige dieren zoals honden zeer geschikt voor het scheren van de volledige vacht. Maar niet alle honden moeten een scheerbeurt krijgen omdat dit de vacht kan beschadigen. Het is wel mogelijk om sommige honden te trimmen met een dierentrimmer wanneer deze lange haren of een moeilijkere vacht hebben.

Welk diersoort?

Voor elk diersoort heb je een andere dierentondeuse nodig. Heb je een tondeuse voor paarden nodig dan is deze meestal krachtiger dan wanneer je alleen een hond of kat wilt trimmen. We behandelen de meest voorkomende dieren waarvoor je een tondeuse kunt gebruiken.

Hond

Een tondeuse voor honden is het meest gebruikt en voor bepaalde hondenrassen is dit ook wel gebruikelijk. Heb je bijvoorbeeld een Labradoodle, Poedel of een Maltezer? Hiervoor wordt vaak een hondentondeuse gebruikt om de vacht te trimmen en te scheren. Er is veel aanbod in hondentondeuses en is er altijd wel één die geschikt is voor de vacht van jouw hond en budget. De Clipr Ultimate is één van de meest verkochte tondeuses voor honden.

Paard

Naast honden worden er veel tondeuses bij paarden gebruikt. Voor paarden zijn er eigenlijk twee verschillende soorten scheerapparaten namelijk de scheermachine en tondeuse. De scheermachine is geschikt voor het scheren van de hele vacht. En een tondeuse is zeer geschikt voor het toiletteren en lichte scheerwerk. Het heeft namelijk een smallere kop en hierdoor kan je beter de moeilijk bereikbare plekken scheren. Met deze plekken worden bedoelt: de poten, staart, kootholtes en het paardenhoofd. Vooral voor het hoofd is een dierentondeuse een goede keuze omdat het meestal minder geluid maakt dan een zware scheermachine. Paarden kunnen bang worden van geluid maar wanneer je de oren of hoofd scheert met een tondeuse dan hebben ze hier minder snel last van. Als je een paarden tondeuse zoekt, dan is hier ook veel aanbod in. Hier vind je één van de beste tondeuses:

Kat

Soms worden er ook dierentondeuses gebruikt voor katten. Wanneer je een langharige kat hebt en er ontstaan veel klitten in de vacht. Dan is het mogelijk dat je een kattentondeuse nodig hebt om alles weer op orde te krijgen. Er wordt ook vaak alleen de buik geschoren zodat deze niet snel vies wordt en er minder snel klitten ontstaan. Of wanneer de kat veel last heeft van haarballen dan kan een kortere vacht ook een optie zijn. Wat de reden ook is, een goede dierentondeuse voor de kat is wel een vereiste. De Andis Ultra Edge AGC is een veelzijdige tondeuse en ook zeer geschikt voor katten.

Kwaliteit

Af en toe zie je goedkope aanbiedingen bij verschillende winkelketens zoals de Lidl. Hierin staat dat de tondeuse voor dieren geschikt is en dat je de scheerkop en messen kan verstellen zodat je het voor verschillende vachten kan gebruiken. Maar het probleem met deze dierentondeuses en dierentrimmers is dat het vaak van slechte kwaliteit is. De scheerkop kan je wel verstellen maar dat betekend niet dat de scheermessen geschikt zijn voor dikkere haren. De afstand wordt wel anders dan maar de scheermessen blijven hetzelfde. De motor van de tondeuse is hiervoor ook niet voor gemaakt en dit kan voor onveilige situaties zorgen voor het dier en jezelf.

Wanneer de dierentondeuse niet sterk genoeg is voor de vacht, dan is het mogelijk dat het vastloopt of oververhit raakt. De tondeuses van betere kwaliteit hebben vaak een betere luchtkoeling en eventueel een automatische beveiliging mocht er iets fout gaan. Goedkope dierentondeuses hebben dit vaak niet en kunnen er voor zorgen dat je alsnog de vacht moet laten herstellen door een trimsalon. Of dat je nog een nieuwe dierentondeuse moet aanschaffen die wel geschikt is voor jouw huisdier.

Overweeg daarom eerst altijd om een degelijke tondeuse voor dieren te kopen om zo leed en geld te besparen. Deze hebben ook vaak een langere levensduur en haal je meer plezier uit het scheerapparaat.

Scheermessen

Een ander voordeel van een goede dierentondeuse is dat wanneer je er één van goede kwaliteit koopt dat je de messen of koppen kunt veranderen. Vachten van dieren hebben verschillende structuren in haren en is het belangrijk dat je de juiste scheermes of kop gebruikt. Deze scheermessen en scheerkoppen zijn in verschillende scheerlengtes te verkrijgen. Want voor iedereen kan de wens anders zijn wat de haarlengte van de hond, paard of kat moet worden. Gelukkig is er veel keuze in messen en koppen en kan je deze ook vinden op onze website. Ook is het mogelijk om bij sommige tondeuses opzetkammen te gebruiken. Dit zijn zijn opzetkammen van sterk plastic maar kunnen wel sneller slijten dan een speciale scheerkop. Maar het voordeel van deze tondeuse opzetkammen is dat hier de prijs ook naar is, en vaak zitten er ook verschillende lengtes in 1 verpakking dus heb je genoeg keus.